Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Cihan Özal ek ödeme sistemine tepki gösterdi. Yapılan yazılı basın açıklamasında, uygulamanın yanlış yönelimleri ve artık miadını doldurmuş olması üzerinde duruldu.


“Motivasyonsuzluk kaynağı haline gelmiştir”

Döner sermaye sisteminin aksadığını ifade eden Özal, “Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sistemimizin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sistemi artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde motivasyonsuzluk kaynağı haline gelmiştir. Nasıl ilaçların ve gıdaların son kullanma tarihi varsa sistemlerin de son kullanma tarihi vardır ve Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur” şeklinde konuştu.


“Bu dağılım adaletsiz”

Çalışanların uygulamaya bakış açısına da değinen Özal, “Genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacaktır” dedi.


“Yanlış uygulamalar ve yönelimler artmış ve artmaktadır”

Uygulamada birçok yanlış yönelim olduğunun üzerinde duran Şube Başkanı Özal, “Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, %1 hesaplanması kazanımı elde edilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39,5’u esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür. Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmadığından, yanlış uygulamalar ve yönelimler artmış ve gün geçtikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Cihan Özal konuşmasını, döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemleri sıralayarak tamamladı.