Şeker hastalığı, ileri seviyede mide hastalıkları, hamilelik, kalp damar hastalıkları, migren, metabolik hastalığı olanlar ile akut geçici hastalığı olup düzenli olarak ilaç alması gereken kişilerin ve yaşlıların ancak hekim kontrolünde oruç tutması gerektiği biliniyor.

Yaz aylarına denk gelen Ramazan Ayı’nda oruç tutarken sağlık sorunları yaşayanlar acil servis ya da polikliniklerin yolunu tutuyor.

Ramazan Ayı’nın hastanelere nasıl yansıdığını ve bu dönemde en çok hangi rahatsızlıkların görüldüğünü Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Hümeyra Bayram Akcan’a sorduk.

Oruç tutulurken dikkat edilmesi gerekenleri belirten Akcan, önerilerini Öncü Haber ile paylaştı.



“Akşam saatlerinde acile başvuruluyor”

Ramazan öncesi ve sonrası için istatiksel incelemeler yapıldığını belirten Akcan, gün içerisinde yaklaşık 700 ve 800 arasında hastanın acil servise başvurduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ramazan’da polikliniğe veya acil servise gelen hasta sayısında bir azalma olmadığını gördük. Gün içerisine insanların oruç tutması sebebiyle, akşam saatlerinde acile başvuruda bulunduğunu gördük. Gelen hastaların çoğunluğu çocuk ve yaşlılardan oluşuyor. Çocuklarda Ramazan Ayı ile ilişkili bir değişiklik olmadı ama yaşlı hastalarda belirli bir artış oldu.”

“Böbrek rahatsızlıkları, hazımsızlık, mide ağrısı, reflü”

Acile başvuran hastaların genel şikayetleri hakkında da konuşan Başhekim Yardımcısı Akcan, en çok karşılaşılan hasta profillerini paylaştı:

“Özellikle yaşlı hastalarda kısmen susuzluğa bağlı olarak böbrek rahatsızlıklarının tetiklenebileceği öngörüldüğü için acile gelen özellikle yaşlı hastaların böbrek rahatsızlığı ile geldiğini gördük. İftar saatlerinden sonra da özellikle hazımsızlık, mide ağrısı ve reflü şikâyeti ile gelen hastalarla daha fazla karşılaşıyoruz.”



“Oruç tutamayacaklarını belirtiyoruz”

Böbrek rahatsızlığı olanların mevsim gereği sorunlar yaşadığını vurgulayan Akcan şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle ezanın saat 20 sonrasında okunması, oruç süresinin çok uzun olması, uykusuzluk ve yaz aylarından dolayı sıvı kaybı yaşanabileceğinden dolayı böbrekleri etkileyebiliyor ve hastalar böbrek yetmezliği tablosu ile bize başvurabiliyor. Özellikle kronik hastalığı olanlara, poliklinik başvurularında oruç tutamayacaklarını belirtiyoruz. Ama hastalarımızın bir kısmı ısrarla oruç tutmak istiyor. Bu hastalar daha sıklıkla başvuruda bulunabiliyor.”

“Belli önerilerimiz var”

Yaşanan şikayetler için alınabilecek önlemelere ilişkin önlemleri de dile getiren Akcan ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Sıvı kaybının önüne geçmek için yaşlı veya genç fark etmeksizin, suyun 2,5 veya 4 litre olarak tüketilmesi öneriliyor. Hazımsızlık ve reflü için de belli önerilerimiz var. Yemek yedikten sonra 3 saat kadar uyumamaya dikkat etmeliler. Yemek yerken midelerini çok doldurmayacaklar. Şikayetleri devam edenler de hastanelerimize geliyorlar. Gerekli müdahaleleri yapıyoruz, önerilerde de bulunuyoruz.”

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: T.AKARSU