“Kanser ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada.”

18 Mart 2019 günü Düzcelilerin hizmetine açılan Sağlıklı Yaşam Merkezini 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla ziyaret edip, doktorlarımızdan bilgiler aldık. İlk olarak kanser haftasının önemiyle ilgili Sağlıklı Yaşam Merkezi hekimlerinden Dr. Ayşe Filiz Tekin’den bilgiler aldık. Konuya ilişkin Dr. Tekin şunları söyledi:

“Sağlık Hayat Merkezi keten birimi sorumlu hekimiyim. Kanser haftası, kanser ve kanserden korunma konusunda halkı bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak bağlamında 1-7 Nisan’ı Kanser Haftası olarak kutluyoruz. Kanser ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada. Bir çok kanser türünü aslında önleyebiliriz. Bu yüzden halkımızın bilinçlendirilmesi hepimizin bu farkındalığa ulaşması önemli.”

 

“Tümüyle ücretsiz hizmet veriyoruz.”


Kanser tedavisinde erken teşhisin önemini de değinen Dr. Tekin konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

“Erken teşhis kanserde çok önemli. Bizler şunu istiyoruz. Vücudunuzda ki herhangi bir değişiklikte bir sıkıntı da hemen doktor kontrolüne başvurmalarını öneriyoruz ve taramalarını yaptırmalarını istiyoruz. Erken teşhisteki en önemli etken kanser taramalarıdır. Biz keten birimi olarak 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri, 5 yılda bir tarıyoruz rahim ağzı kanserini, 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, meme kanserini 2 yılda bir tarıyoruz ve meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ülkemizde de dünyada da bu böyle, ve 50- 70 yaş arası kadınlarda da bağırsak kanseri tarıyoruz. Sağlıklı yaşam merkezinde keten birimi olarak kanser taramalarını yapıyoruz. Kanser konusunda ve taramalar konusunda eğitimler veriyoruz. Tümüyle ücretsiz hizmet veriyoruz.”



"Farklılık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz"

Düzce Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ökkeş Kepek Kanser Haftası ve erken teşhis konularında Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak halkı bilinçlendirmeye önem verdiklerini vurgulayarak konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bildiğiniz gibi kanser tüm Dünyada ve Türkiye’de en sık ölüm nedenleri içerisinde yer almaktadır. Bazı kanser türleri erken taramalarla teşhis edilebilmekte. Erken tarama sonucunda erken dönemde tespit edilince önlenebilmekte. Hem sağlık açısından hem ekonomik açıdan ülkemizde çok fazla faydalara neden olabilmektedir. Biz burada özellikle 3 kanser türü için; kadınlarda meme kanseri, yine serviks kanseri, hem kadınlarda hem erkeklerde de kolon kanseri taramalarını ücretsiz olarak yürütmekteyiz.



1-7 Nisan Kanser Haftasında toplumun kanser konusunda bilinçlendirmek, farklılık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Halkımızı sağlıklı hayat merkezimize ve özellikle keten birimimize beklemekteyiz. Burada hayatın renkleri dediğimiz farklı renkler bulunmakta. Mavi olanımız kolon kanserini temsil etmekte, yeşil olanımız özellikle kadın hastalarımız için serviks kanserini temsil etmekte ve pembe renk ise meme kanserini temsil etmekte. Bu kanser türlerimiz dediğim gibi keten birimimizde ücretsiz taramalarını yapmaktayız. Erken teşhis her zaman için hayat kurtarır. Çok kısa bir zamanınızı ayırarak mutlaka sağlıklı hayat merkezimize vatandaşlarımızı bekliyoruz.”





“ Sigarayı bırakmak isteyen  herkesi sağlıklı hayat merkezimize bekliyoruz.”


‘Bildiğimiz üzere sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedenidir. Sigara; Türkiye’deki kanser kaynaklı ölümlerin 4’ünden biri ve tüm kanserlerin neredeyse yaklaşık beşine açıklama getirmektedir’ diyen Toplum Sağlığı Sigara Bıraktırma Polikliniği Sorumlu Hekimi Alper Demir, sigaradan kurtulmak isteyen tüm tiryakileri polikliniğe davet etti.  Demir şunları dile getirdi;

“ Sigarayı bırakmak isteyen, kendini hazır hisseden herkesi sağlıklı hayat merkezimize bekliyoruz. Hastalara gerekli desteği, ilaç ve psikolojik desteklerinin takibini elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Sigaranın ne kadar zararlı bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Gerçekten sigaranın zararlarını hissedenler gerçekten istedikleri sürece bunu başarabilirler. Herkesi buraya davet ediyoruz. Sigaranın içindeki kanserojen maddelerin yaklaşık 4 bin kadarı pek çok farklı vücutta etkilemediği organ yok neredeyse. 10. senenin sonunda akciğer kanseri olma ihtimali %50lere yaklaşıyor. Bu nedenle sigaranın zararlarını herkesin bilmesi gerekir.”



Haber: H.DURNA