Fındıkta verim düşüklüğüne yol açması nedeniyle üreticilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı bu yıl erken ortaya çıkınca, Düzce Belediyesi de mücadele seferberliğine dahil oldu.

Kurumlar geçtiğimiz yıl sınıfta kalmıştı
Sadece ağaçları sarmakla kalmayıp her yere yayılan kelebek, geçtiğimiz yıl ilk kez köylerden şehre kadar inmiş ve bir çok mahalleyi adeta istila etmişti. Kelebekle mücadele için yer yolu deneyen vatandaşlar, kurumların bu büyük soruna karşı harekete geçmemesine isyan etmişti. Bu yıl zararlıya bahçelerde erken rastlanması üzerine yine aynı hataya düşmek istemeyen kurumlar hemen işe koyuldu. Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü muhtarlıklara gerekli ilaçların sağlanması ve üreticilerin bilgilendirilmesi için çalışmalar yürütürken, Düzce Belediyesi de son yıllarda artan Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı önlemlerini aldı. 

4 ayrı ekiple ilaçlama
Tarım ürünleri başta olmak üzere ağaç ve bitki örtüsüne verdiği zararla gündeme gelen Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili mücadele planını oluşturan Düzce Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde Ziraat Mühendisi başkanlığında kurulan 4 ayrı ekiple ilaçlama çalışmalarına başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkan Yardımcıları Elif Sezer Cebar ve Özgür Sağlam yetkililerden ilaçlama programının detaylarını öğrendi.

"Geçen yıl haşere ile mücadele konusunda bazı aksamalar yaşandı"
Konu hakkında açıklama yapan Başkan Yardımcısı Sağlam “Geçen yıl haşere ile mücadele konusunda bazı aksamalar yaşandı ancak bu yıl Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı mücadeleye erken başladık. İlaçlama çalışmaları Hamidiye, Fatih, Şıralık ve Karaca Mahallelerinden başlamak üzere Kalıcı Konutlar Bölgesi ile tüm merkeze bağlı mahallelerde yürütülecek. Burada çok önemli bir nokta var. Biliyorsunuz zirai ilaçlar insan sağlığını maalesef olumsuz etkiliyor. Bu açıdan ilaçlamadan meyveler de etkileniyor. Özellikle belirtmek isterim ki vatandaşlarımız lütfen meyveleri güzelce yıkamadan, temizlemeden tüketmesinler. Bu konu gerçekten çok önemli.” İfadelerini kullandı.

Haber: C.ÜSTÜNER