Gıda alerjileri;  çocuklar başta  olmak üzere, toplumda yaygın olarak görülerek kişilerde farklı şikâyetlere yol açmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile bu sorunun önüne geçilmesi hedefleniyor. Yapılan yeni düzenleme 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi.
 




Bu kapsamda hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerinde ki gıdalar için alerjen bilgileri afiş, yazı tahtası ve menü gibi vasıtalarla tüketicilerin bilgisine sunulması zorunlu hale getirildi.
 



Bu düzenleme ile birlikte, tüketicilerin daha bilinçli gıda seçimi ve tüketmesine yol açacak. Türkiye'de kişi başı günlük ortalama 12 gram olan tuz tüketiminin 5 gramın altına düşürülmesi ve obeziteyle mücadeleye katkı sağlanması hedefleniyor.
 



Ayrıca, yapılan düzenleme ile hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması da zorunlu hale getirilerek, hazır ambalajlı bir gıdanın 100 gramında veya 100 mililitresinde ne kadar enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker ve tuzun yer aldığı bilinecek.