Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevin İnce, hepatit hastalığının bulaşma, korunma ve tedavi yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hepatitin nedenleri
Halk arasında sarılık olarak bilinen ve karaciğer iltihaplanmasına verilen isim olan hepatitin ortaya çıkmasında, çok fazla neden olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İnce; ilk sırada hepatit virüsleri geldiğini; alkol, ilaçlar ve yabani mantar gibi bazı bitkisel ürünlerin de diğer etkenler arasında yer aldığını belirtti.

Belirtileri neler?
Viral etkenlerle oluşan hepatit hastalığında erişkin yaşta bulaşım olursa, hastalığın akut döneminde; bulantı, kusma, karın ağrısı, yorgunluk, halsizlik, idrarda çay rengi gibi koyulaşma ve vücutta sararma gibi belirtiler ortaya çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nevin İnce, kronik hale gelen hepatit B ve C’nin uzun dönem belirtisiz olarak seyredebileceğine ve herhangi bir tarama sırasında, kanda pozitif olduğunun saptanabileceğine dikkat çekti.  

“Polikliniğimizde hastaların önemli bir kısmı Hepatit B ve C hastası”
Düzce Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Polikliniği’ne başvuruların önemli bir kısmını Hepatit B ve C hastaları oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İnce, tedavi edilmediği durumlarda kronikleşen hepatit virüslerinin ileride siroz ve karaciğer kanseri oluşturma riski bulunduğuna işaret ederek, tedavi ile bu hastalığın ilerlemesinin önüne geçileceğini vurguladı.

“Temiz gıda tüketimi ve el hijyeni sağlanmalı”
Hepatitten korunma yolları hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. İnce; Hepatit A ve B aşısının yaptırılması, hijyenik olmayan işlemlerden kaçınılması önerisinde bulundu. Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevin İnce açıklamasını; “Temiz gıda tüketimi ve el hijyeninin sağlanması, hepatit A bulaşımının önlenmesindeki öneriler arasındadır. Bunun haricinde hepatit B ve C korunması önerileri arasında, şüpheli cinsel ilişkiden kaçınılması ve prezervatif gibi koruyucuların kullanımı bulunmaktadır. İlaç bağımlılarının ortak enjektör kullanımı maalesef hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir. Hepatit B hastalığına sahip gebelerin takipleri düzenli bir takvimde yapılmalı ve doğum sonrası bebeğe hemen aşı ve immünglobulin yapılması gibi önlemler alınmalıdır.” ifadeleriyle sonlandırdı.

Haber: C. ÜSTÜNER