Ramazan ayının 26 Mayıs’ta başlamasından bu yana, 23 gün geçti. Gelecek hafta Cumartesi günü son bulacak olan Ramazan ayının son haftasına girilirken, Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD), oruçlu vatandaşlarda oluşabilecek uyku yorgunluklarına işaret ederek; özellikle trafik ve iş kazaları konusunda uyarılarda bulundu. 
   
"Her zamankinden daha fazla irade gösterin!"
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayı boyunca sahura kalkılmasıyla oluşan uyku bölünmeleri ve uzun süre açlık ve susuzluğun gün içi iş verimliliklerinde zafiyetlere yol açmasının olası olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Günlerin uzun, gecelerin ise en kısa olduğu haziran ayı içinde oruç tutan vatandaşlarımızın aç ve susuz kaldıkları saat, on yedi saati buluyor. Ramazan ayının bu son haftası ise biriken yorgunluğun azami noktaya ulaştığı bir zaman dilimidir. Bizler uyku sağlığı uzmanları olarak, oruçlarını tutan bütün yurttaşlarımızı, bu hafta, her zamankinden daha fazla irade göstermeye; onları yaptıkları her işte, daha fazla özen, dikkat, otokontrol, sabır ve sağduyu içinde olmaya çağırıyoruz. Çünkü bu hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından çok önem taşıyor.”

İş kazalarında uyku bozukluğu önemli rol oynuyor
Dikkat gerektiren işlerde çalışan işçi, şoför, pilot gibi mesleklerde olası iş kazalarının nedenleri araştırıldığında, uyku bozukluklarının ve ek hastalıkların rolünün açık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Fırat, şöyle devam etti: “Özelikle trafikte araç kullanımında ve bununla birlikte ölüm ya da yaralanma riski bulunan tüm iş kollarında ve diğer maddi kayıplara yol açabilecek önemli makine ve teçhizat kullanımlarında bu hafta, daha dikkatli olunması bilincinin oluşması ve iradenin gösterilmesi, herkesi olası kazalardan koruyacaktır.”

“İşyerlerinde son hafta şekerlemelerine izin verilmeli”
Son hafta yorgunluğunu asgari düzeye indirmek için, önerilerde de bulunan Fırat, bunların başında ise “şekerleme” denilen kısa süreli öğle uykusunun zorunluluğunu saydı.

Yenilecek yemekler de önemli
İftarda ve sahurda yenilecek yemeklerin de önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Fırat, “Her iki yemek saatinde de yemeklerin kısa sürede ve gereğinden fazla yenilmesi, özellikle karbonhidrat ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ile metabolizma zorlanacaktır. Bu durum aşırı insülün salınımına neden olur; bu da idrar çıkışını artırabilir; kişinin normalden daha sık tuvalete gitmesine yol açar." dedi ve ekledi: "Ramazan ayı bittikten sonra, uyku hijyeni gözetilerek yeniden oluşturulacak uyku düzeni ile yaşam kalitesinin normale dönecektir."