Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, içinde bulunduğumuz Organ Nakli Haftası dolayısıyla organ bağışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Organ bağışını, beyin ölümü tanısı koyulmuş kişilerin kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve kemik gibi organlarının alınıp ihtiyacı olan ve yaşama imkanlarıbu organlara bağlı kişilere bağışlanması şeklinde tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, canlı bir kişiden de böbrek ve karaciğer organlarının başka bir kişiye naklinin yapılabildiğini ve bu durumun genellikle kan bağı olan insanlar arasında gerçekleştiğini söyledi.

Organ bağışı ve nakli devletimizin kontrolündedir”

Organ bağışına karşı insanların bilgi eksikliğinden kaynaklanan ön yargıları olduğunu ifade eden Akbaş, “Organ bağışı ve nakli tamamen devlet tarafından organize edilmektedir ve hiç kimsenin hiçbir maddi menfaati yoktur. Tamamen hayat kurtarma üzerine planlanmış bir sistemle çalışır. Menfaat amacıyla organ alma veya satma yasalar tarafından kesinlikle yasaklanmış ve katı cezai yaptırımlara tabii tutulmuştur.” dedi.

Yanlış kanıya dikkat çekti

Hasta yakınlarının, hastanın organları alındıktan sonra vücut bütünlüğünün bozulmuş bir şekilde kendilerine teslim edileceğini düşündüklerini söyleyen Yrd. Doç. Akbaş, bu düşüncenin yanlışlığına vurgu yaparak organları bağışlanan kişinin, normal bir karın ve göğüs duvarı ameliyatı yapılmış gibi tüm vücut kesitlerinin özenle dikildiğini ve vücut bütünlüğü sağlandıktan sonra yakınlarına teslim edildiğini sözlerine ekledi.

Organ nakli her kula nasip olmaz”

Hasta yakınlarının, ölen kişinin rızası olmadan organlarını bağışlamakla günah işleme korkusuna kapılabildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, “Oysa organların bağışlanmasıyla ölen kişiye sevap kazandırdıklarının, ölen kişinin organlarıyla birkaç kişiye hayat verdiklerinin ve böyle bir iyiliğin de her kula nasip olmayacağının bilinmesi gerekir. Bazen beyin ölümü tanısı konulan bir kişiden 5-6 organ alınabilir ve bu da 5-6 insana hayat vermek anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Organ bağışının önemi eğitim müfredatına alınmalıdır”

Organ bağışı konusunda toplumsal bilinci arttırmak için eğitimin önemine değinen Akbaş, organ bağışıyla ilgili eğitimlerin ilkokuldan itibaren müfredatta yer alması gerektiğini söyledi.

Herkesin bir gün bir organa ihtiyacı olabilir”

Herkesin bir gün bir organa ihtiyacı olabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Türkay Akbaş, “Organ bağışının önemini anlamak için özellikle bir yakınımızın veya bizim ihtiyacımızın olmasına da gerek yoktur. Organlarımızı bağışlayalım ve hep birlikte bu konunun önemini anlamaya çalışalım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.