Sağlık Bakanlığınca, 1992'de hayata geçirilen aktif kanser kayıtçılığı sistemi ile belirli bir nüfusta ortaya çıkan tüm kanser vakalarıyla ilgili bilgiler toplanarak, kanserin klinik ve patolojik göstergeleri ile tam olarak belgelenmesi sağlandı. 2013'te 81 ilde aktif kanser kayıtçılığının yapılmasıyla belirli aralıklarla düzenli olarak hazırlanan Türkiye Kanser İstatistikleri Raporları ile ülkenin kanser görülme sıklığına ilişkin harita çıkarıldı.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de en sık görülen kanser türleri değerlendirildiğinde; erkeklerde akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri, kadınlarda ise meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserleri sıralamada yer alıyor.

Taramayla erken teşhis

Rahim ağzı kanseri taramalarında daha önce "smear testi" kullanılırken, Ağustos 2014'ten itibaren kadınlara HPV-DNA testi yapılmaya başlandı. Bugüne kadar yaklaşık 4,5 milyon kişiye rahim ağzı kanseri taraması için test uygulanırken, 196 bin 844 kişide sonuç pozitif çıktı.

Tarama sonunda 33 bin 813 kişinin hastalığı erken teşhis edildi.
Meme kanseri taramasında 2016'dan bugüne yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi tarandı, 86 bin 152 kişi ileri tetkike gönderildi. Meme kanseri tarama sonucunda 30 bin 144 kişiye erken teşhis kondu.

Öte yandan kolon kanseri taramasında 2011'den bugüne kadar 5,5 milyondan fazla kişiye gaitada gizli kan testi yapıldı ve 246 bin 279 kişide sonuç pozitif çıktı. Taramalarda, kolon kanserinde 14 bin 810 kişinin hastalığı erken teşhis edildi.

Kanser Haftası mesajı

Öte yandan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kanser Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanser hastalığı, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalması olarak da ifade edilir. Hayati öneme sahip bu hastalık, erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanmaya kadar gitmektedir. Tütünlü ürünlerin tüketimi, alkol, doğal olmayan hazır gıdaların aşırı tüketimi ve aşırı stres insan sağlığını tehdit ettiği gibi, tedavisi oldukça meşakkatli ve masraflı olan kanser hastalığına sebebiyet vermektedir. Sevdiklerimizle birlikte daha uzun zaman geçirebilmek ve kaliteli bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı yaşamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun için ilgili hekimlerimizin öngördüğü tarihlerde genel kontrolleri yaptırıp oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Ayrıca kanser hastalığı ile etkin bir şekilde mücadele edebilmek ve zararlarını en aza indirebilmek için, kanserin tüm topluma doğru bir şekilde anlatılması ve halkın bu hastalık konusunda bilinçlendirilmesi de en az tedavi kadar önem taşımaktadır.”

Düzce Üniversitesi olarak; hekimlerimizin ve bilim insanlarımızın doğru bilgiyi halka ulaştırabilmesine imkan sağlayan Kanserle Savaş Haftası’nın, kanser hastalığıyla ilgili toplumda farkındalık oluşturulmasına büyük katkı sağladığını düşünüyor, tüm topluma sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyoruz.

Haber: C. ÜSTÜNER


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ