Düzce’de çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen Amerikan beyaz kelebeğinin neden olduğu tehdidi gündeme getirdiğimiz haberi ardından zararlının etkilerini yok etmek için düğmeye basıldı. Düzce’yi saran tehdidin fındık bahçelerinde ve meyve ağaçlarındaki olumsuz etkisini ortadan kaldırılmasına yönelik Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü harekete geçti.

İlaçlı mücadeleye başlandı
Başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 1. dölüne karşı ilaçlı mücadeleye başlandı. Müdürlük, zararlının sayısındaki gözle görülür artışı üzerine üreticileri mücadelede yalnız bırakmamak için ilaç dağıtımı yapıldığını belirtti.

Fındıkta Külleme ile mücadele
Öte yandan Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2017 yılı Haziran ayı içerisinde yapılan faaliyetlere ilişkin yaptığı açıklamada, fındıkta külleme hastalığı ile mücadele kapsamında, tüm ilçelerde 133 üreticiye bilgilendirme yapılarak, 344 liflet dağıtıldığını ifade etti.

6 gıda işletmesine 48 bin 164 TL idari para cezası
İl genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 416, yem satışı yapan işyerlerinde 13 olmak üzere toplam 429 adet denetim yapıldığını aktaran Kabaoğlu, Haziran ayı içerisinde 6 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 48 bin 164 TL idari para cezası uygulandığını kaydetti.

Fındık rekolte tahmini için sayım yapıldı
Kabaoğlu, 2017 yılı fındık rekolte tahmini için Haziran ayında çotanak sayımı yapıldığını da sözlerine ekledi.

Haber:Y.SEVER