Öncü TV’nin yeni programı “Düzce’de Sağlık Olsun” programı ilk bölümü ile dün akşam izleyicileri ile buluştu. Önemli sağlık konularının konuşulduğu ilk programın konuğu  Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan oldu. Obezite, meme kanseri ve şeker hastalığı ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Pehlivan, bu hastalıklar konusunda izleyicileri uyardı.
 


“Meme kanserinde erken teşhis önemli”
Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan şunları söyledi:  “Ben 1993 yılında Genel Cerrahiye başladım meslekteki başlangıcım zaten fakülteyi bitirdikten hemen sonra genel cerrahi anabilim dalında ihtisas ile başladı benim hayatım. Bizim eğitim aldığımız dönemlerde klasik kitaplarda meme kanseri için her 10 kadında bir görülebilen bir tümör diye bahsedildi. Artık literatürdeki son kitaplarda yerleşiş olan her 8 kadında bir yani oransal olarak son 20 yılda sizin dediğinizin karşılığı bir artış var. Bu alanda emek veren Sağlık Bakanlığı’nda görev almış değerli meslektaşlarımız bu arkadaşlarımız ülkemizde tarama yöntemlerini getirmişlerdir bunlardan birisi birlikte ihtisas yaptığım bir arkadaşım. Bir ülkede sağlıkta kalitenin üst düzeye geldiğinin göstergesi siz ne kadar meme koruyucu yapıyorsanız bu şu demek siz erken meme tümörlerini yakalayabiliyorsunuz bu vesileyle de kadınlarımızın memelerini almak yerine memelerini koruyarak ve ışın tedavisiyle destekleyerek bu tedaviyi yapabiliyorsunuz demektir.”
 
 



OBEZİTEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Obezite hastalığı hakkında önemli açıklamalar yapan Pehlivan şöyle konuştu:Obezite birçok şekilde sınıflandırılabilir aslında bel çevresi olabilir hatta vücut kompozisyon analizlerini, vücuttaki yağ oranının, kas oranının, vücut suyunun orantısı üzerinden bunu konuşabilirsiniz ama yerleşik olan şey vücut kitle indeksi kilo bölü boyun karesinin karşılığı. Beden kitle indekisine göre de normal kilolu, kilolu, obez, süper obez diye kategorize edilmiş. Bizim konuştuğumuz alan beden kitle indeksi 35-40 yaş arası olup beraberinde yandaş sistemik hastalık tansiyon, şeker, uyku apnesi ve benzeri yandaş sistemik hastalık olan 35-40 arası gurup bir de beden kitle indeksi 40’ı geçmiş kişilere morbid obez diyoruz ve bunların tedavisinin bizim alanımıza girdiğini düşünüyoruz.”
 

 
Şeker hastalığını ameliyat ile tedavi etmek mümkün mü ?
Şeker hastalığını ameliyat ile tedavi etmek mümkün mü sorusuna Pehlivan şöyle cevap verdi : Şeker ameliyatı diye adlandırılan ameliyatlar metabolik cerrahinin farklı kompanentleri. Burada yine kişinin obezitesinden bağımsız olarak vücuttaki bağırsak yollarındaki yapacağımız değişiklerle bazı özel hormon düzeylerinin değişmesini sağlayıp beraberinde vücudun zaten rezervinde olan kendi insülinini kullanabilir hale gelmesi hedefleniyor bu tür cerrahilerde. “