Dünyanın en kirletici sanayilerinden kabul edilen ve devletin yatırım için bir çok şart getirdiği çimento fabrikalarından bir tanesinin daha kurulması için hazırlıkların devam ettiği Yığılca’ya yönelik tartışmalar sürüyor. Ünlü İş adamı Ali Ağaoğlu tarafından yapılma kararı alınan 210 milyon dolarlık yatırım için fabrikanın yüzde 5’lik ortağı Atalay Şahinoğlu, eleştirilere ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Ali Ağaoğlu’nun oğlu Alican Ağaoğlu’nun başında yer aldığı projeye yönelik tepkilere isyan eden Şahinoğlu, yatırımı istemeyenleri kızdıracak sözler sarf etti.

Yığılca’ya yatırım yapmak gibi bir talebimiz olmadı

Şahinoğlu yatırım kararının nasıl alındığını şöyle anlattı: “Ağaoğlu olarak özellikle Yığılca’ya yatırım yapmak gibi bir talebimiz olmadı. YD Madencilik isimli şirket, Yığılca Hoşafoğlu Köyü'nde iki yıl önce böyle bir yatırım için ilgili kurumlarla gerekli olan girişimleri başlamıştı. Firma tarafından çimento fabrikası kurulması için hukuki alt yapısı ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi için alt yapı çalışmaları yapıldığını öğrendik. İlerleyen süreçte o grup fabrikayı kurmaktan vazgeçince biz devraldık. Fabrikanın kurulacağı bölge çimento fabrikası kurulması için şartlar yatırımcı açısından çok ağırdı. Örnek olarak fabrika için ayrılacak hafriyat bütçesi 10 milyon doları bulacağını tahmin ediyorum.” 

Yasal şartları sağlamamız 2 yılı buldu

İşadamı Ali Ağaoğlu'nun uzun yıllardır çimento fabrikası kurmak istediğini açıklayan fabrika ortağı Atalay Şahinoğlu, “Biz yatırımı gerçekleştirmek için bölge barajlar bölgesinde yer aldığı için İSKİ, DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve tarımla ilgili prosedürleri yerine getirmek için 2 sene önce çalışmalara başladık. Yasal olarak gerekli şartları sağlamamız 2 yılı buldu. Fabrikanın kurulacağı bölgenin Hasanlar Barajı'na mesafe yasal şartlara göre kuş uçuşu mesafesi olarak değerlendirildiği için uzak olarak belirtilen koşullarda olması gerekiyordu. Yapılan incelemelerde alanın baraja olan uzaklığı orta mesafelerde belirlendi. Bu durumu ilave arsalar alarak çözüme kavuşturduk ve fabrika ruhsatını aldık.”  dedi.

Başkan Yiğit’in heykelini dikmek gerekiyor

Yatırımda Yığılca'nın AK Partili Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit'in de etkisinin büyük olduğunu aktaran Şahinoğlu, “Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, yatırımı ilçeye çok istedi. Ali Bey’in (Ali Ağaoğlu söz ediyor) yardımsever bir yönü var. Belediye bunu çok isteyince her türlü maliyete rağmen yatırımı yapma kararı aldı. Başkan Yiğit’in heykelini dikmek gerekiyor. İnsanların yatırım için tercih edildikleri için teşekkür etmeleri gerekiyor.” diye konuştu.

İnsanı yatırım yaptığına pişman ederler

Düzce'nin merkeze en uzak ilçesi olmasına bağlı olarak ilk kez sanayi yatırımının geleceği Yığılca'da sağlanacak istihdama da değinen Şahinoğlu, “Fabrikada sağlanacak istihdam için 300 kişi direkt olarak çalışacak. Fabrikanın kurulum aşamasında 400 kişiden 1000 kişiye kadar çalışan olacak. Bölgeye ticari yönden destek sağlıyorsunuz. Ürettiği ekonomik fayda tüm kesimlere ne düzeyde ulaştığı ortadayken sanki suçluymuşsunuz gibi muamele görüyorsunuz. Olumsuz eleştiriler art niyetlidir. Bilinçsiz tavırlarla konuşuluyor. İnsanı yatırım yaptığına pişman ederler. Ben Kocaeli’ndeki çalışmalarımızda çevreye gösterdiğimiz hassasiyetten ötürü devletten üstün hizmet madalyası alan biriyim.” ifadelerini kullandı.

Yığılca’yı tercih ettik çünkü…

Yığılca'ya yatırımda bölgedeki taş ocaklarının da payı olduğunu aktarak fabrika ortağı Atalay Şahinoğlu, “Çimentonun ham maddesi taştır. Yığılca’da taş ocakları sayı bakımından zengin olduğu için tercih edildi. Bölge fiziki şartları itibariyle yatırım açısından ekstra maliyetli bir alana sahip durumdaydı. Rakamsal olarak 15-20 Milyon Dolar daha fazla maliyet ortaya çıkmasına neden oldu.” şeklinde konuştu. 

Toz, kamyon tekerleklerinden çıkan tozdur

Doğaya zarar vereceğini düşünenlerin tepkilerine anlam veremediğini ise şu sözlerle anlattı: “Çimento fabrikalarına yönelik vatandaşlarda 40-50 seneye ait olumsuz algılar var. O dönemlerde kurulan fabrikalar yeterli tedbirleri almadığı için çevreye zararı olmuştu. Günümüzde gelişen teknolojiyle bunun önüne geçiliyor. Çimento fabrikalarının mazide kalan kirli yüzü çevreye yönelik çalışmalarla bir anlamda düzeltilecek. Fabrikadan dolayı 1 gram kimyevi madde atığı yok. İfade edilen toz, kamyon tekerleklerinden çıkan tozdur. 

Alican Ağaoğlu bölgede arıcılık yapacak

Çimento fabrikasının doğaya ve insanlara zarar vereceği algısı oluşmaması için resmi kurumlar bilimsel olarak çalışmalarını yaptı. Herhangi bir olumsuzluğunun olup olmayacağı yönünde Düzce Üniversitesi bünyesindeki Arıcılık bölümünde görevli öğretim üyesi araştırma yaptı. Projenin başında bulunan Ali Ağaoğlu’nun oğlu Alican Ağaoğlu’nun arıcılık merakı var. Bölgede orta kuşak arazide arıcılık yapacak.”

Üstün teknoloji olacak

Yığılca Belediyesi'nin sadece çimento fabrikası için çevre düzeni planında değişikliğe gitmeye çalıştığı iddiaları da Şahinoğlu'nun son olarak açıklık getirdiği konulardan oldu ve şöyle konuştu: “Çevre düzeni planının fabrikayı kurmak için değiştirilmeye çalışıldığı yönünde söylemler oluyor. Bunun bizim yapacağımız yatırımla alakası yok. Plan değişikliği mevcut sanayi kuruluşlarının sıkıntıdan kurtulması için yapılıyor. Yatırımın faaliyete geçebilmesi için toplam 210 milyon dolar kaynak ihtiyacı var. Fabrika kurulması için gereken koşulların sağlanması için 2 yıl kurumlarla istişare halinde olduk. Aynı kurum 2-3 kez olumlu rapor verdi. Fabrikada kullanılacak makinalar üstün teknoloji olsun istediğimiz için yüzde 95’ini Almanya’dan temin edeceğiz.

Haber:Y.SEVER-C.ÜSTÜNER