Yeni dönemin ilk ders zili yarın çalacak. Çocukların bu eğitim ve öğretim yılında başarılı olmasının yolunun beslenmelerinden geçeceğini söyleyen Diyetisyen Dilehan Bayraktaroğlu, özellikle annelere tavsiyelerde bulundu.

OKULA GİTMEDEN ÖNCE KAHVALTI ŞART

Çocukların okul dönemindeki beslenmesinin, ilerleyen dönemdeki beslenme şeklini belirleyeceğini söyleyen Bayraktaroğlu, çocuğun okula gitmeden mutlaka kahvaltı yapması gerektiğinin ve beslenme çantasında bulunan yiyeceklerin önemli olduğuna dikkat çekti. Bayraktaroğu, “Bu çok önemlidir. Anneler bu yüzden çocuklarını okula göndermeden önce kesinlikle kahvaltı yaptırmalı ve beslenme çantalarına koydukları yiyeceklere özen göstermeli. Bu yiyecekler evde yapılmış olmalı ve beslenme değerlerinin yüksek olmasına dikkat edilmeli.

KAHVALTIDA NELER OLMALI?

Çocuklar okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapmalı. Kahvaltıda, peynir, zeytin özellikle yumurta muhakkak olmalı. Ekmek çeşidi olarak tam buğday veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli. Süt muhakkak kahvaltıda veya çocuğun ara öğünlerinde mutlaka bulundurulmalı.” dedi.

KAHVALTI BAŞARIYI ETKİLİYOR

Bu şekilde yapılan bir kahvaltı sonrası okula gönderilen çocuğun okul başarısının da olumlu etki göreceğini söyleyen Diyetisyen Dilehan Bayraktaroğlu, beslenme çantasında olması gereken besinler hakkında da şu önerilerde bulundu.

BESLENME ÇANTASINDAKİ ANA ÖĞÜNLER…

Bayraktaroğlu, “Beslenme çantasında tostlar veya sandviçler olabilir. Bu tost ya da sandviçlerin içerisinde de yeşil sebzeler ya da çiğ sebzeler olmalı. Protein ağırlıklı olmalı mesela peynir ekleyebilir bu tost ya da sandviçlere. Köfte, kırmızı et ya da tavuk eti koyabiliriz. Yanında ayran ya da süt tercih edebiliriz. Konulabiliyorsa sulu yemek de beslenme çantasında ideal yemek seçimi olacaktır. Bunlar beslenme çantasında ana öğün olur.” şeklinde konuştu.

ARA ÖĞÜNLER İÇİN HANGİ GIDALAR?

Çocuğun 2-3 saatte bir, bir şeyler tüketmesi gerektiğini söyleyen Bayraktaroğlu, beslenme çantasında ara öğün gıdalarının da bulunması gerektiğine vurgu yaptı. Bayraktaroğlu, “Bu nedenle ara öğünlere de beslenme çantasında ihtiyaç olacaktır. Ara öğünlerde neler olmalı? Kuru meyveler olmalı. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi. Kuruyemişler, ceviz, fıstık gibi. Taze meyveler ve meyve suları da destekleyici olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ANNE ELİ DEĞMİŞ KEKLER, POĞAÇALAR…

Bayraktaroğlu, annelerin evde yaptığı besin değeri yüksek kek ve böreklerin de beslenme çantasında önemli gıdalar arasında yer tututuğunu söyledi. Diyetisyen Bayraktaroğlu, “Çocukların beslenmesi için etkili bir yöntem de annelerin evde yaptığı kekler, poğaça ve börekler. Besin değeri yüksek olan kekler, poğaça ve börekler uygun olacaktır beslenme çantaları için. Örneğin kuru meyveler üzüm gibi katılmış kekler, tarçınlı, havuçlu kekler, peynirli poğaça ve börekler de okula giden çocuklar için uygun besinlerdir.” diye konuştu.