Akçakoca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, Belediye meclis salonunda “ Karadeniz’de Nesli Tükenmek Üzere Olan Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler” konulu panel gerçekleştirildi.

Panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren Deniz Temiz Derneği Temsilcisi Osman Siral Tezel, Karadeniz'deki bitki ve hayvan türlerinin ciddi bir tehdit altında olduğunu belirtti.

Karadeniz en çok akarsularla kirletiliyor
Nesli tükenmekte olan canlılar için harekete geçilmesi gerektiğini aktaran Tezel, "Karadeniz'deki bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu da değil. Karadeniz en çok akarsularla kirletiliyor." Dedi.

Ortak çalışma yapılmalı
Karadeniz'i en yoğun bir şekilde kirletenleri Tuna Dinyeper, Dinyester nehirlerinin olduğuna dikkat çeken Tezel, ülkemizdeki akarsularında temiz olması gerektiğini vurgulayarak, " Karadeniz'deki kirliliği önlemek için uluslararası iş birliğine ve eylem planına ihtiyaç var. Yasa, kayıt ve kural dışı avlanma için önlemler alınmalıdır. Ayrıca denetimler yapılmalıdır. Balıkçılık sektörü de sürdürülebilir şekilde özendirilmelidir. Karadeniz'de kirliliği önlemek için hükümetler, yerel yönetimler ve STK'lar tarafından ortak çalışmalar yapılmalı. “diye konuştu.



Kıyılarımız çöplük ve foseptik olarak kullanılıyor
Tezel, Karadeniz'deki yaşam biçimine ise en çok nehirlerin kimyasal ve evsel atıkların zarar verdiğini sözlerine ekledi. TEMA Vakfı Temsilcisi Nilgün Durak da, Karadeniz'in medeniyetin başlangıcı olduğunu belirttiği konuşmasında; "Karadeniz, Ne yazık ki kıyısında en çok ülke ve atık olan bir denizimizdir. Bütün denizlerimizde olduğu gibi atık mevcut ama Karadeniz'de daha ağırlıklı olarak bulunuyor. Kıyılarımız çöplük ve foseptik olarak kullanılıyor” diye ifade etti.



Panelin sonunda Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici konuşmacılara plaket takdim etti.