Aynı anda tohumlar ve fidanlar toprakla buluşacak”

ÇEKUD’un “Köklerimiz Bu Topraklarda Projesi” kapsamında tüm illerde ve birçok ülkede aynı anda fidan ve tohumlar toprakla buluşacak. Bugüne kadar milyonlarca fidanı toprakla buluşturan Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), baharın gelmesiyle birlikte yeni bir faaliyete imza atmaya hazırlanıyor. ÇEKUD tarafından geçen yıl başlatılan ve kamuoyunda büyük ilgi gören “Köklerimiz Bu Topraklarda” konseptli doğayla buluşma ve fidan dikme etkinliğinin ikincisi bu yıl yapılacak. 7 Nisan 2019 Pazar günü saat 13.00’da Türkiye’nin 81 ilinin tamamında, büyük ilçelerde ve ÇEKUD’un yurt dışı temsilciliklerinin katkısıyla dünyanın farklı şehirlerinde aynı anda tohumlar ve fidanlar toprakla buluşacak. Etkinlik kapsamında 100 binden fazla fidan ve tohum dikilmesi bekleniyor. Düzce’de ise bu etkinlik, Konuralp Gazi İlim Kültür Çevre ve Sağlık Derneği, Seri Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ve Sultan Hanımlar Derneği’nin ortak çalışması ile yapılacak. Mergiç Mahallesi Camii yanındaki alanda fidanlar toprakla buluşturulacak.



Kamu yararına faaliyetleri düzenliyor

Fidan ve tohum dikim etkinliğiyle ilgili bilgi veren ÇEKUD Yönetim Kurulu Bakanı Av. Muzaffer Özcan, “ÇEKUD, bugün 15 bölge, 81 il ve 8 yurtdışı temsilciliği, binlerce çevre ve doğa dostu gönüllüsüyle birlikte kamu yararı statüsünde faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum kuruluşudur. Başta ağaçlandırma olmak üzere doğa ve çevreyle ilgili düzenlediğimiz konferans, sempozyum ve yarışmalarla çevre bilincini artırmaya, çevre ahlakını geliştirmeye, çevre sorunlarına kalıcı çözümler önermeye ve üretmeye gayret ediyor, bu alanda önemli projeleri hayata geçiriyoruz.



Yoğun ilgi görünce geleneksel hale getirdik”

Geçen yıl başlattığımız ‘Köklerimiz Bu Topraklarda Projesi’ yoğun ilgi görünce bu etkinliği geleneksel hale getirmeye karar verdik. Projenin temel amacı, çevre duyarlılığının ve ağaçlandırmanın öneminin toplumun her kesiminde aynı anda pozitif yönde algılanmasını ve benimsenmesini sağlamaktır. Çevre ve doğa dostlarıyla yurt genelinde ve yurt dışındaki temsilciliklerimiz aracılığıyla farklı ülkelerde eşzamanlı olarak fidan ve tohum dikimi gerçekleştireceğiz. Etkinliğimiz, ülkemizde ve dünyada bu alanda bir ilk olma özeliğini taşımaktadır. Pazar günü 81 ilde aynı anda fidan ve tohumları toprakla buluşturarak anlamlı bir rekor kırmış olacağız. Bu bir rekor denemesinden öte çevreye yönelik bir farkındalık hareketedir. Tüm çevre ve doğa dostlarını fidan ve tohum dikim etkinliğimize bekliyoruz.” dedi.



ÇEKUD hakkında

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), yaşadığımız doğanın korunması ve çevreyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla 1999 yılında kuruldu.  Derneğin misyonunu, doğa ile insan arasında bozulan dengenin yeniden tesisi amacıyla, tüm varlıkların varoluş gayesine uygun, toplumda çevre ve ahlak bilincini arttırarak, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşmasına katkı sağlamak olarak belirledi.

ÇEKUD, bugün 15 bölge, 81 il ve 8 yurtdışı temsilcisi ile binlerce çevre ve doğa dostu gönüllüsüyle birlikte kamu yarararı statüsünde faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum kuruluşu. Hedef kitlesini 8 milyarlık insanlık ailesi olarak revize eden ÇEKUD, başta ağaçlandırma olmak üzere doğa ve çevreyle ilgili düzenlediği konferans, sempozyum ve yarışmalarla çevre bilincini artırmaya, çevre ahlakını geliştirmeye, çevre sorunlarına kalıcı çözümler önermeye ve üretmeye gayret etmekte, bu alanda önemli projeleri hayata geçiriyor.









Haber: C.ÜSTÜNER