Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen diyabet, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar için önemli açıklamalarda bulundu.

Diyabet hastaları için riskler var

Kronik rahatsızlığı bulunan ve Ramazan'da oruç tutmak isteyen hastaların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka aile hekimlerine danışmaları gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, özellikle diyabet hastalarının sık sık kan şekeri düşüşü ve hızlı kan şekeri yükselişleri sebebiyle oruç tutmalarında sağlık açısından riskler bulunduğunu söyledi. 

Ciddi kan şekeri düşüklüğü görülebilir

Doktoruna danışmaksızın oruç tutan diyabet hastalarının karşılaşabileceği olumsuz durumlardan bahseden Sönmez, günlerin uzun olması sebebiyle açlık periyodunun 17-18 saate kadar çıktığı durumlarda, hastalarda ciddi kan şekeri düşüklüğü ve özellikle iftar sonrası ani kan şekeri yükselmeleri görülebildiğini ifade etti. 

Hipertansiyon hastalarına uyarı: Doktorunuza mutlaka başvurun

Tedavilerine dikkat etmemeleri durumunda oruç tutan hipertansiyon hastalarının önemli sorunlarla karşılaşabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Sönmez, “Hipertansiyon hastalarının, oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarına mutlaka başvurmaları gerekir. Hastalarımız, ilaçlarını iftarda mı, sahurda mı alması konusunda doktorlarına danışmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Koroner kalp hastalığını geriletiyor

Orucun, kolesterol üzerine olumlu etkileri olduğu yönünde çalışmaların bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sönmez, “Biz de özellikle önerdiğimiz yaşam şekli değişikliklerini uygulayan hastalarda, Ramazanda kolesterol düzeylerinin iyi yönde etkilendiğini görmekteyiz. Ayrıca yapılan çalışmalarda koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosistein maddesinin oruç tutanlarda gerilediği tespit edilmiştir. Bu bağlamda oruç tutmanın, koroner kalp hastalığı riskini azalttığı veya gerilettiğini söylemek mümkündür.” şeklinde konuştu.

Haber:C.ÜSTÜNER