Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Üreten Kadın Pazaryerinde, Kadın Dayanışma Derneği, Nilüfer Kadın Kooperatifi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi platformlarının ortak çalışmasıyla meme kanserinde erken tanı etkinliği düzenlendi.
 
Programa, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, Düzce Belediyesi Belediye Meclis Başkan Vekili Gönül Asuk, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın eşi Nurgül Dağlı, Kadın Meclisi ile dernek üyeleri katılım sağladı.
 
“Her 10 kadından ikisi meme kanseri yakalanmakta”
Programda Kent Konseyi Kadın Meclisi adına konuşan Hediye Gökçe, “Genel olarak hastalıklar; bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal gereksinimleri yan manevi gereksinimlerini de artırırlar” diyerek şunları kaydetti:  
“Kanser gibi tedavisi uzun süreli olan, yaşam kalitesini azaltan durumlarda hastanın sosyal ve manevi desteğe olan gereksinimi daha da artar. Bugün dünyada her 10 kadından ikisi meme kanserine yakalanmakta ve meme kanserine bağlı ölümler tüm kanser grupları arasında ikinci sırada olmaktadır.”
 


“Hastalık hasta için çok boyutlu bir olgudur”
Gökçe hastalığı anlattığı açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hastalık sadece doku ve hücrelerde yapısal ve fonksiyonel olarak anormal değişikliklerin yarattığı bir durum değildir. Hastalık hasta için fiziksel, ruhsal, sosyal, manevi, çevresel, ailesel, psikososyal çok boyutlu bir olgudur; bir yaşam, kimlik ve varoluş krizidir.

Özellikle kadın sağlığını tehdit eden, ağrılı vücut değişkenliği yaratan önemli bir sağlık sorunudur. Meme Kanseri sadece fiziksel bir olay olmayıp manevi boyutu da içeren çok boyutlu bir olgudur. Bu nedenle ,meme kanseri hastalarına yaklaşımda manevi boyutun etkileri ihmal edilmemesi gerekir.”
 


Gökçe, açıklamasının sonunda, erken tanı ve gelişen tedavi olanakları sayesinde meme kanserli hastaların hayatta kalma oranlarının uzadığından bahsetti.
 
Etkinliğe katılan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın eşi Nurgül Dağlı ise, “Bugün burada meme kanserinin farkındalığını toplumuza kadınlarımıza anlatmak için farkındalığı arttırmak için buradayız. Balon uçuracağız şimdi. Hanımlarımızı kontrole davet ediyoruz 6 ayda bir. Düzce hanımlarım olarak daha duyarlı olur inşallah” şeklinde konuştu.
 


Etkinlik sonunda farkındalık amaçlı gökyüzüne pembe balonlar uçuruldu.


Haber: H. GÜRSOY