Düzce’de kış mevsiminde artış görülen hava kirliliğinin kökten çözümü için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü öncülüğünde çok önemli kararlar alındı. Düzce’de özellikle kış mevsimlerinde ısınma ihtiyacının giderilmesi için tercih edilen yakıt türünden kaynaklanan hava kirliliğinin insan sağlığını yönelik tehdidine son verilmesi için yeni eylem planı devreye girecek. Konuyla ilgili Öncü Medya Grubu’na nezaket ziyaretinde bulunan İl Müdürü Nurhan Kartal, Mahalli Çevre Kurulu aldığı kritik kararlar hakkında açıklamalar yaptı.

Havayı kirleten 4 neden belirledik
Yaklaşan kış mevsimi öncesi Düzce’de geçmişte yaşanan hava kirliliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik projeler başlattıklarını söyleyen Kartal, mahalli çevre kurulu kararı alındığını ifade etti.

Alınan kararlarla birlikte vatandaşların daha duyarlı olması için bilgiler veren Kartal, Düzce’nin topografik açıdan şanslı olmadığını kaydederek “Düzce coğrafi koşulları itibariyle ilimizde maalesef hava kirliliğini çok fazla yaşıyor. Hava kirliliğinin ikinci nedeni ise ısınma amacıyla tercih edilen yakıt türünden kaynaklanıyor. Üçüncü olarak ise ilimizin iki büyük metropol şehir olan İstanbul ile Ankara arasında kalması ve çok sayıda ağır tonajlı aracın geçmesi etkili oluyor. Dördüncü sırada da sanayiyle ilgili bir kirliliğimiz söz konusudur. Müdürlük olarak sanayiden kaynaklı hava kirliliğinin önlemini büyük ölçüde almış bulunmaktayız.” dedi.

Kömür yasaklanacak ve dağıtılmayacak
Hava kirliliğini önlemeye yönelik mahalli çevre kurulunda aldıkları kararları aktaran Kartal şöyle devam etti:
“İlimizin meteorolojik ve topografik uyarıları dikkate alınarak kış döneminde hava kirliliğinin ısınma kaynaklarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla doğalgazın ulaştığı yerlerde ısınma amaçlı kömür kullanımı kısıtlanarak doğalgaz kullanıma teşvik tavsiye edilmesi ve mevcut sistemlerin doğalgazla uyumlu hale getirilmesi birinci amacımızdır. İlimizde doğalgaz hattının geçtiği yerlerde bu yıl belediye işbirliği ile DERGAZ aracılığıyla biz kömür kullanımını yasaklayacağız. Yine önemli bir başka karar olarak merkezde doğalgazın geçtiği yerlerde sosyal yardımlaşma vakfı kömür dağıtımı yapmayacak. Kömür yerine doğalgaz yardımı yapılması için valiliğimiz ile sorumlu doğalgaz şirketi DERGAZ tarafından çalışma devam ediyor. Çalışma tamamlandığında ilerleyen günlerde kamuoyuna duyurulacak.”

Kartal son olarak vatandaşların ve sanayi kuruluşları temsilcilerinin kendileriyle iş birliği içerisinde olmalarını ve duyarlılık göstermelerini istedi.

Haber:Y.SEVER