“Saklı kent” olarak tanımlanan doğa harikası Yığılca’da çimento fabrikası kurulması ‘felaket olur’ tartışmaları sürerken, Ağaoğlu’nun şirketi Hoşafoğlu Köyü’nde fabrika kurum çalışmalarını sürdürüyor. İlçede fabrika yavaş yavaş şekillenirken çevre halkının endişelerine karşın başta siyasiler, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarındaki ‘sessizlik’ dikkat çekiyor.

“Yığılca, çevre katliamının yaşandığı, toplum sağlığının zarar gördüğü ve tarım alanlarının olumsuz etkilendiği bir ilçe olacak.” tedirginliğine karşın Hoşafoğlu köyü halkının dışında ‘diğer kesimlerden yeterli itiraz gelmemesinin’  çimento fabrikasına onay verildiği şeklinde yorumlanıyor.

Özlü, ağır sanayiye sıcak bakmamıştı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Düzce'nin coğrafyasına baktığımızda ağır sanayi kurmak pek mümkün değil.” Açıklamalarına karşın Yığılca’da çevre katliamına yol açacağı düşünülen çimento fabrikası hakkındaki tavrı merak ediliyor.

Arslan, çevre komisyonu üyesi

TBMM’de çevre komisyonu üyesi olan Düzce Milletvekili Fevai Arslan ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir İle Ak parti İl Başkanı Hikmet Keskin de ilçede yapımına başlanan çimento fabrikası ile ilgili sessizliğini koruyor.  Turizmle ön plana çıkması hedeflenen Yığılca’da böyle bir fabrikaya neden ihtiyaç duyulduğu, neler hedefleniyor gibi konularda Düzce kamuoyunu aydınlatılması isteniyor.

Muhalefet uyuyor!

Muhalefet Partilerinin il başkanları ve Sivil Toplum Kurumlarının Hecinler mevkiindeki Katı Atık Depolama tesisi konusunda gösterdiği tepkiyi, Yığılca’nın Hoşafoğlu Köyü’ne kurulacak olan çimento fabrikası için neden göstermediği de merak ediliyor.  Siyasi Partilerin İl başkanları bu konuda açıklama yapmaktan kaçınırken, çevre illerin milletvekilleri halkın isyanını dile getirmeye çabalıyor.

Karşı mı geliyorlar, yoksa onaylıyorlar mı?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’de gündem dışı yaptığı konuşmada  yeterli etkiyi bulamazken, ilçedeki bu soruna muhalefetin Düzce temsilcileri ve STK’ların bakış açısının ne olduğu net olarak bilinmiyor. Köy halkının fabrikadan duyduğu rahatsızlığı sesli olarak dillendirmesine karşın, siyasiler ve STK’lar ‘karşı mı geliyorlar yoksa onaylıyor mu’ kamuoyu merak ediyor…

Haber;S.KAŞKIR