Türkiye'de yaygın olan gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek adına Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan yeni yöntem artık Düzce'de... Geçtiğimiz günlerde Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı'nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların bundan sonra hızlı şekilde sonuç veren beta testi ile hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına karar vereceğini açıklamıştı. Gelişigüzel kullanılan antibiyotiklere karşı sağlık alanında önemli bir yenilik olan Hızlı Antijen Testi'nin Düzce'de dağıtımının gerçekleştiği bildirildi. 

Konuya ilişkin bugün basının karşısına geçen Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Erhan Sert “Hızlı Antijen Testi”ne yönelik Düzce’deki aile hekimlerine gerekli eğitimlerin verildiğini ve testin uygulanmasına başlandığını açıkladı. Sert, ayrıca antibiyotik kullanımının zararlarından ve Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtımı başlanan “Hızlı Antijen Testi” konusunda bilgilendirmelerde de bulundu.

“Antibiyotik virüslere fayda etmediği için kullanımına gerek yok”
Sert, “Bakanlığın yaptığı çalışmalarda istatistiki olarak en çok 100 vakadan 70 ila 85’i gribal viral enfeksiyon olarak karşımıza çıkar bu dönemde. Bu tür enfeksiyonların etkeni virüslerdir ve virüslere antibiyotik fayda vermediği için kullanımının da gereği yoktur hatta zararlı da olabilir. Gereksiz antibiyotik kullanımını mümkün olduğunca azaltmaya gayret ediyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın bir çalışması oldu. Bu çalışmalardan bir tanesi ‘Hızlı Antijen Testi’ denilen test oldu. Streptekok enfeksiyonları bizim açımızdan önemlidir. Streptekok enfeksiyonları bakterilerden iyi bir antibiyotik tedavisi yapılmadığında komplikasyonlara sebep olur. 3-18 yaş arası oldukça önemlidir. Akut romatizmal ateş dediğimiz hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle vaktinde ve uygun tedavisinin sürdürülmesi gerekir. Tanının doğru konması gerekir.” dedi.

“Aile hekimlerinin işini kolaylaştıracak”
Hızlı Antijen Testi’nin en çok aile hekimlerinin işini kolaylaştıracağını belirten Sert, “Hastanelerde mikrobiyoloji uzmanlarını olduğu yerlerde boğaz kültürleri alarak biz buna kolay tanı koyabiliyoruz ama aile hekimlerinin elinin altında yeterli tetkik alanı olmadığından streptekok enfeksiyonlarının tanısı zorlaşıyor. Bunu kolaylaştırabilmek için Sağlık Bakanlığı bir ihaleyle Hızlı Antijen Testi sağladı ve özellikle aile hekimlerine sunmaya başladı.” diye konuştu.

Hızlı Antijen Testi nasıl uygulanır?
Enfeksiyon Uzmanı Erhan Sert, son olarak testin nasıl kullanıldığı konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Sert, “Hızlı antijen testleri yaklaşık olarak 5-10 dakikalık bir süre içinde boğazdan alınan bir kültür örneği bize bir sonuç verecek. Bu sonuç streptekok enfeksiyonları dediğimiz ciddi boğaz enfeksiyonlarının ayırt edilmesini sağlayacak. Bunlarda antibiyotiği mutlaka vermemiz gerekecek. Negatif çıkarsa bunlarda antibiyotiğe gerek kalmadığı anlamına gelecek. Bunları da aile hekimlerimize anlattık.” dedi.