Son günlerde sık rastlanılan mantar zehirlenmelerine ilişkin Düzce İl Sağlık Müdürü Mustafa Özyörük vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Yağışlı havalara dikkat!
Doğal alanlarda yetişen mantarların yapısında zehirli madde bulunduran şapkalı mantarların yenilmesinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir zehirlenme olduğunu belirten Özyörük, “Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.” Dedi.

“Kültür mantarı tercih edin”
Zehirlenmelerin önüne geçebilmek için tek çarenin doğal ortamda yetişen mantarları tüketmemekte olduğuna dikkat çeken Özyörük, “Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler 2 - 6 saat sonra ortaya çıkmaktadır.” ifadesinde bulundu.

Mantar zehirlenmesinin belirtileri,
“Sersemlik, Bilinç bulanıklığı, Baş dönmesi, Karın ağrısı, Uykuya meyil, Tansiyon düşüklüğü, Denge bozukluğu, Sulu/kanlı ishal, Kas ağrıları, Bulanık görme, Ağızda metalik tat, Nabızda artış, Yüz ve boyunda kızarma, Bulantı ve kusma, Terleme, Ağızda sekresyon artışı, Konuşma güçlüğü”

Doğru bilinen yanlışlar
Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler. Kamuoyuna önemle duyurulur.              

Haber: Ö. YILMAZ