Mikroskop altındaki yuvarlak ve taçlı yapıları nedeniyle taç virüs anlamına gelen "koronavirüs" olarak adlandırılan virüs türü, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün neden olduğu salgınla yeniden gündeme geldi. Bu önemli konu Öncü TV’nin sağlığın nabzını tutan ‘Düzce’de Sağlık Olsun’ programında masaya yatırıldı.

“Hangi hayvandan insanlara bulaştığını söylemek mümkün değil”
Türk Sağlık-Sen Düzce Şubesi Başkanı Ekrem Çavuş’un sunumuyla yeni günü olan perşembe akşamları ekrana gelen programın konuğu olan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Erhan Sert, Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentindeki deniz ürünleri pazarında ortaya çıkan yeni tip koronavirüsler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Yeni koronavirüsün hangi hayvandan menşeini aldığı henüz bilinmiyor ama büyük ihtimalle Wuhan kentinde ilk vakaların bir balık pazarında ortaya çıktığı bahsediliyor. Açıklamalarda yasal ve yasal olmayan hayvanların işlendiği, yakalandığı bir pazaryeri olarak anlatıyorlar. Çok sayıda hayvanın oraya getirilmiş olması nedeniyle de bu virüsün asıl hangi hayvandan insanlara bulaşma özelliği kazandı bunu söyleyebilmek mümkün değil. Muhtemelen yapılan araştırmalar ileriye doğru bunu ortaya çıkarabilir. Hayvanlarda da araştırma yapılarak bu virüs hangi hayvanlarda daha çok var belki ona en yakın virüsü bulmaya çalışacaklar menşeini oradan bulmaya gayret edebilirler.”

“Bütün dünyayı çok kısa sürede etkileyebilir”
Hayvanlardan insanlara mutasyon geçirerek bulaşan ve sonrasında insandan insana yayılan koronavirüsün yol açtığı salgınla ilgili konuşan Uzman Dr. Erhan Sert, şu ifadeleri kullandı:
“Bu tür bir enfeksiyon belli bir yerde sınırlı kalmaz bütün dünyayı çok kısa sürede etkileyebilir. Böyle olunca kendi vatandaşını da etkileme riski var ve bu çok büyük bir tehlike. Yayılma hızı oldukça fazla öldürme oranına gelince bir SARS kadar MERS kadar değil ama yayılma hızı onlardan fazla.”


“Koronavirüs nedir?”
“Koronavirüs nedir?” sorusuna yanıt veren Sert, şu açıklamayı yaptı:
“Virüslerin içerisinde değişik türler var bunların içerisinde koronavirüs bir RNA virüsü dışında bir zarfı var zarfın dışında da bazı çıkıntıları bulunuyor. Bu çıkıntıların da şekline bakarak korona adı veriyorlar buna. Bu virüsler dört tip olduğu söylenir. Alfa, beta, gama şeklinde bu dört türden hemen hemen çoğu hayvanlarda enfeksiyon yapar. Değişik hayvanları tutabilir kuşlar, evcil hayvanlar, yabani hayvanlar olabilir.”

“Diğer koronavirüsler gibi değil”
Değişik koronavirüs türleri olduğunu belirten Uzman Dr. Erhan Sert, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunlar çoğu zaman asemptomatik veya semptomatik hastalıklar yapabiliyor. Kiminde böbrek tutulumu, kiminde solunum yolu tutulumları yapabiliyor ama şu son virüs ciddi bir öldürücülük oranı hastalandırma özelliği nedeniyle önemli bir virüs. Diğer koronavirüsler gibi değil muhtemelen bir hayvanda olan bir virüs mutasyon kazanarak insanlarda enfeksiyon yapabilme özelliği kazanmış. Bu koronavirüsün seyri henüz çok yeni. Ne zaman çıktı derseniz, daha 31 Aralık’ta ilk vakalar bildirildi. 31 Aralık’tan bu yana vaka sayısında çok hızlı bir artış var. Bu artışın da çok büyük bir bölümü Çin’de, acaba Çin hükümeti bunu fark edemedi mi? Ya da önlemini alırım diye düşünüp bir süre bildirimini biraz yavaşlattı onu bilemiyoruz tabii ki bir şey söylemek zor.”

“En büyük bulaşmayı 1 metrelik bir mesafede yapıyor”
Enfekte olan kişi sayısının dünya çapında 44 bine ulaştığı virüsün nasıl bulaştığı hakkında da bilgiler veren Sert, şöyle konuştu:
“Ulaşımın çok kolay olduğu bir dönemdeyiz. Sessiz seyreden vakalar olabilir, klinik belirtiler vermeyen vakalar olabilir. Böyle bir durumda 14 günlük bir bekleme süresine uymaya çalışıyoruz. Bu tür virüsler doğada çok uzun süre yaşayan virüsler değil. Dış ortam koşullarına çok fazla dayanmaz çünkü öksürme, aksırma ile bulaşan bir virüs ve en büyük bulaşmayı 1 metrelik bir mesafede yapıyor. Aynı odada değilseniz aynı havayı uzun süre solumuyorsanız ya da 1 metreden daha yakın bir temasa girmediyseniz bu virüsü alma riskiniz yok. Onun için bu virüs dış ortamda uzun süre dayanabiliyor olsaydı bu bulaşmanın dışında çok daha kolay bulaşmalara rastlayabilirdik.”
 Son olarak Sağlık Bakanlığı’nın Düzce’de aldığı önlemler hakkında konuşan Uzman Dr. Erhan Sert, şunları kaydetti:
“Bizim önlemlerimiz zaten her tür salgın hastalığa karşı bu ilk başta grip olarak başladı. 2005-2009 yıllarında grip pandemilerine (Küresel Grip Salgını) hazırlık amaçlı pek çok tatbikatlar geliştirildi. Hastanelere talimatlar verildi. Hemen her hastanenin zaten “Grip Pandemi” adı altında her tür pandemiye hazırlıklı olması gerekiyor. Özellikle solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı ellerimizi temiz tutmak zorundayız. Ellerimizi sık sabunlama veya ulaşabiliyorsak alkol bazlı el temizleyiciler kullanmalıyız. Bu el temizleyicilerin mikrop öldürme oranı fazla olması nedeniyle bunu kullanmak bu tür salgın hastalıklarda çok çok iyi.”