Düzce’nin tüm çöpü katı atık tesisi bulunmadığı için Küçük Melen suyu yanındaki vahşi depolama alanında biriktiriliyor. Artan yağışlardan sonra biriken çöpler yağmur suları ile birlikte Melen suyuna karışıyor. Öncü Haber ekibi Düzce’nin tüm çöpünün biriktirildiği vahşi depolama alanını yerinde inceledi. Biriktirilen çöpler sebebiyle oluşan kokuyu Küçük Sanayi Sitesinde bulanan esnaflara soran Öncü Haber Muhabiri Erdi Düzen, esnaflardan çarpıcı cevaplar aldı.
 
 




“Koku yüzünden müşteri kaybediyoruz”
Oluşan koku yüzünden müşteri kaybettiğini belirten Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından İbrahim Bey şunları söyledi: “3 yıldır burada çalışıyorum. Yazın burada rüzgar estiği zaman çok ciddi bir şekilde koku oluşuyor. Tabii bu bizim için sıkıntı. Misafirlerimiz geliyor, müşterilerimiz geliyor kokudan rahatsız oluyorlar. Bu sorun ile bir türlü ilgilenilmiyor. Burası yıllardır bu şekilde. Bunun için bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”
 
 



“Yetkililer bir türlü sesimizi duymuyor”
Yetkililere seslerini duyuramadıklarını belirten esnaf Hüseyin Yılmaz şöyle konuştu: “4 yıldır küçük sanayi sitesinde esnaflık yapıyorum. Buradaki çöplüğün bize çok büyük zararı var. Gerek koku olsun gerek gelen müşterilerin şikayeti olsun. Özellikle yaz aylarında burada kokudan durulmuyor. Hadi biz biraz alıştık ama gelen müşteri çok rahatsız oluyor. Bu yüzden müşteri kaybettiğimiz bile oldu. Bu kokudan çok büyük şikayetimiz var. Bu şikayetlerimizi bir türlü gerekli makamlara ulaştıramıyoruz. Bu konuda da sizden yardım istiyoruz. Yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmesini istiyoruz.”
 





“Biriktirilen çöpler geri dönüşme sokulmalıdır”
Çöplerin geri dönüşüme sokularak enerji elde edilmesi gerektiğini belirten Murat Sarı şunları ifade etti: “Ben bu konuda birkaç farklı şeye değinmek istiyorum. Ben yurt dışına çıktığımda da görmüştüm bu atıkların geri dönüşüm için kullanıldığını. Bu atıklar geri dönüşüme girdiğinde enerji olarak değerlendirilebiliyor. Yetkililer küçük sanayi sitesini unutmuş durumdalar. Bizden sadece bir şeyler alıyorlar bize bir şey vermiyorlar. Bu çöplüğü bizim başımıza bela ettiler burada. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer buraya bir gelsin yazın buradaki kokuyu bir görsünler. Burada oturulmaz  bir hale geliyor. Yetkililer yaralarımıza merhem olmayı bırak başımıza daha çok iş çıkartıyorlar. Burayı kaldırsalar başka yere götürseler oradaki insanlar zor durumda kalacak. Buranın değerlendirilmesi lazım. Geri dönüşüm yapılarak burası çok güzel değerlendirilebilir.”
 




“Belediyeden yetkililer yapacak bir şey yok diyor”
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ’den vahşi depolama alanı ile ilgili bir çalışma yapmasını rica eden Onur Bey şunları söyledi: “Küçük sanayi sitesinde otomotiv üzerine çalışıyorum. Ben çöp toplama alanına gidip bakmadım. Biz burada kokudan  şikayetçiyiz. Özellikle yaz günlerinde rüzgar olduğu zaman akşam saatlerinde çok ağır bir koku oluyor burada. Bununla alakalı belediye yetkililerini aradığımızda yapacak bir şey yok diye cevap verdiler bize. Sonra başka bir yetkili çöp toplama alanı ile ilgili çalışma yaptıklarını söyledi. Şuan için son durum nedir bilmiyorum ama hala koku devam ediyor. Belediyenin de kendi sıkıntıları var ama belediyenin asıl amacı insanlara hizmet vermektir. Düzce Belediyesi’nden Başkan Faruk Özlü ve arkadaşlarından bu konu ile ilgili daha fazla çalışmasını rica ediyoruz.”







HABER: E.DÜZEN
KAMERA: M.AKTÜRK