11 ayın Sultanı Ramazan'ı Şerif geldi çattı, 26 Mayıs Cuma akşamı kalkılacak ilk sahur ve ardından kurulacak ilk iftar sofralarıyla hoş geldin diyeceğimiz mübarek Ramazan ayına saatler kaldı. Yaz aylarına gelmesi sebebiyle daha da uzayan "sahur ve iftar arasındaki zaman dilimini daha sağlıklı ve kolay nasıl geçirebiliriz" sorusuna yönelik tavsiyeler de uzmanından geldi.

İftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazlarını sıraladı
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı İclal Algün, Öncü TV ekranlarından yayınlanan "Hayatın İçinden" programında Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek için önemli ipuçları verdi. Algün, Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı:

"Ramazanda sahur ve iftar için sofralarımızda olmazsa olmaz 3 besinden bahsedecek olursak sahur için, yumurta, bir yeşillik ve ceviz badem fındık gibi bir yağlı tohumun olmasını öneriyorum. İftarda ise mutlaka bir çorbayla başlanmalı. Salata ve mutlaka protein içeren bir köfte, tavuk ve benzeri ürünler sofranızda bulunmalı."

İftar esnasında yemek aralarında içilecek suya dikkat
Algün, ayrıca tokluk sürecini uzatmak için sahurda mutlaka proteine yer verilmesi gerektiği üzerinde durdu. İftar esnasında yemek aralarında içilecek suyun ise mideyi daha fazla genişleteceğine dikkat çeken Algün, ileriki süreçte bunun açlık hissinin daha fazla artmasına ve daha fazla yeme ihtiyacına bağlı olarak kilo alımına sebep olabileceği uyarısında bulundu. Algün, öte yandan iftardan sahura kadar olan sürede vücudumuzun gün boyu ihtiyacı olan su miktarını karşılamamız gerektiğinin de üzerinde dururken, mideyi genişletmemek adına su tüketimine yemeklerden 20- 25 dakika sonra başlayıp, yudum yudum içilmesi tavsiyesinde bulundu.

Tatlı ihtiyacı meyvelerden karşılanabilir
Algün, özellikle iftardan sahura kadar olan süreçte ara öğünlere önem verilmesi tavsiyesinde bulunurken, şerbetli tatlılar yerine Ramazanın yaz aylarına gelmesini de fırsat bilerek tatlı ihtiyacının meyvelerden karşılanabileceğini söyledi.

Algün, sindirimi kolaylaştırmak için Türk kahvesinin önemli bir etkisi olduğunu belirterek, sindirimi kolaylaştırabilecek özel tarifler de paylaştı.

"Maden suyu, limon, yoğurt ve taze naneyle yapılan bir ayran ya da karabiber çayı sindirimi kolaylaştırabilir. Yarım litre suya 5 - 6 adet çekilmemiş tane karabiber, bir tutam biberiye, 3 - 4 adet karanfil. Tabi ki bunlar reflü  veya gastriti olmayan bireyler için geçerli. Yarım limon suyu, bir tane kabuk tarçın, bir de elmayı doğrayıp ekliyorsunuz. Kaynatıyoruz, kaynamadan sonra demlemeye bırakıyoruz. 10-15 dakika demlendikten sonra süzüp içiyoruz. İnanılmaz derecede sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı rahatlatıyor."

Açlıkla doğru orantılı olarak artan siniri kontrol etmek için…
Algün, Ramazan ayında açlıkla doğru orantılı olarak artan sinirlilik halini kontrol etmek içinse melisa, papatya gibi bitki çaylarının tüketilmesini önerdi.

Ramazan ayı fırsata dönüştürülebilir
Öte yandan Algün, kilo vermek isteyenler için de, almak isteyenler için de doğru beslenme yöntemleriyle Ramazan ayının bir fırsata dönüştürülebileceğini kaydetti.

Doktor kontrolünde oruç tutulmalı
Algün ayrıca, kalp ve damar hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, tiroid, karaciğer yetmezliği gibi hastalığı bulunanlar için de önemli ipuçları paylaşırken, bu gruba giren vatandaşların kendi hastalıklarında uzman doktorların kontrolünde oruç tutması uyarısında da bulundu.