Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Şahin, son zamanlarda dünya gündemini meşgul eden koronavirüs ile ilgili TRT Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Kolay enfeksiyon yapabilen koronavirüsün bulaştığı zaman; deterjan, alkol ve güneş ışığı gibi etkilerle kolay yok olduğunu belirten Prof. Dr. İdris Şahin, kış aylarının sonunda güneşle birlikte virüsün kaybolduğunu ifade etti.

Dünyada yılda 150 bin kişinin gripten öldüğünü söyleyen Prof. Dr. İdris Şahin, Korona Virüsün korkulanın aksine gripten 300 kat daha az tehlikeli olduğuna işaret etti. Söz konusu virüste 0-50 yaş arasında ölüm oranının binde 2 olduğuna dikkat çeken Şahin, 50 yaş üzerinde giderek arttığını, en korkulan yaş grubunun ise 80 yaş üzeri olduğunu sözlerine ekledi. 50 yaşın altında olup diyabet, hipertansiyon kanser, akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları bulunmayan kişilerin ölüm oranının çok düşük olduğunun altını çizen Prof. Dr. İdris Şahin, çocuklarda da ölüm oranının oldukça düşük seviyede görüldüğü dile getirdi.

Koronavirüs ile korunmada en iyi yöntemin sık sık el yıkamak olduğunu belirten Prof. Dr. İdris Şahin, maske kullanımıyla ilgili olarak da; N95 maskelerini sadece sağlık personelleri ile bu virüse yakalanmış kişilerin kullanabileceğini, risk grubunda olan kişilerde ise N95 yerine, cerrahi maskenin yeterli olacağını ancak nemlendiğinden, sık sık değiştirilmesi gerektiği uyarılarında bulundu.