19 köyün mahalleye dönüştürülmesi gündemdeyken, yeni mahalle olan bölgelerde altyapı eksiklikleri isyan ettiriyor. Düzce'de tarım arazilerinin can damarı olan ana su kanalına, kanalizasyon suları boşalıyor. Konuralp Bölgesi'ndeki Şehit Murat Demir, Orhangazi ve Çiftepınarlar Mahallelerinden geçen su kanalları temiz su yerine lağım sularıyla dolu. Civardaki binalardan kanallara akan lağım sularının yarattığı kötü koku ve kirliliğe Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak da muhtarlar da isyan etti.



Herkes 'Bizim İşimiz Değil' Diyor

Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak, kurumların birbirine sahip çıkmamasını eleştirdi.

Kavak, "Yaklaşık 4 ay gibi bir süredir buranın temizliğini yapıyoruz. Ancak belediye, il sağlık müdürlüğü, zabıtalara biz kanalımızdaki fosseptiklerin atılmasını önlemek için müracaat ettiğimizde İSKİ dahil olmak üzere 'işimiz değil' gibi cevaplar yazıldı. Yeni temizlik yaptık, su salmadan önce yaptığımız rutin kontrollerde tekrar baktık ki Konuralp bölgesindeki kanallar fosseptiklerle dolu. Biz bu kanallarla Düzce ovasının tarımsal bitki ürünün suyunu vereceğiz. "diye konuştu.


Kanseri uzakta aramaya gerek yok

Düzce'deki kanser hastalıklarına dikkat çeken Kavak, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kanallar tarım arazilerin can damarı. Biz 'Düzce'de kanser neden var?' diyoruz. Buyurun örneği burada... Kendi elimizle insanları zehirliyoruz. Bir şekilde bu kanal sulama birliğinin kontrolünde olsa da buradan akan suyla ürün suyunu verip bu ürünleri tüketiyoruz. Kanseri uzakta aramaya gerek yok. Ben Düzceli olarak her kurum kendi işini yaparken kurumlar arası diyalog kurması gerektiğine inanıyorum. Bazı insanların pisliğini Düzceli vatandaşlarımız çekmesin.”

Kimseden Cevap Alamıyoruz!

Şehit Murat Demir Mahallesi Muhtarı Recep Aktepe ise Konuralp’in mahalle olmadan önce kanalizasyon ihalesinin yapıldığını hatırlatırken, kurumların ilgisizliğine sitem etti.

Aktepe “Konuralp'in kanalizasyon ihalesi bitmişti. İller bankası yapmıştı. Konuralp belediyesi gidince durdu. Niye durdu kimseden cevap alamıyoruz. Müteahhitte çekti gitti. 2015 sonunda bitmesi gerekiyordu. Belediye aradım kimse cevap vermedi. Sağlık il müdürlüğü valiliğe dilekçe verin diyor. Artık medyadan öğrenirler...”ifadelerini kullandı.

Atık Su Bedeli Alıyor Ancak…

Çiftçi İsmet Aktepe ise  belediyenin atık su adı altında para aldığını ancak hizmet vermediğini savundu.

Aktepe, “Burası Düzce Ovası'nın ana kanalı, can damarı… Fosseptik çukuruna döndü. Buradan tarlalarımıza su alacağız, ürün yetiştireceğiz ve yiyeceğiz. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Zabıtası, İSKİ'si, Sağlık İl Müdürlüğü bunu önleyecek kim varsa gelsin bu fosseptiği akıtmasınlar. Binalara ruhsat veriyorlar. Atık su bedeli diye belirtiyorlar. Nereye gidecek bu atık sular, kanalizasyondan gidecek. Ana Kanaldan akan atık suyun parasını belediye alıyor ama karşılığında verdiği hizmette bu.”dedi.


Kalıcı Çözüm Şart!

Öte yandan Düzce’de en az 50 kanal lağım sularıyla kaplı. Devlet Sulama Kanalının Kuzeyinde kalan tüm hanelerin kanalizasyonları su kanallarına boşaltılıyor. Düzce Ovası Sulama Birliği tarafından kanalların temizliği sık sık yapılsa da altyapı sorunun çözümlenmemesi her yıl aynı şikayetleri gündeme gelmesine yol açıyor…

HABER;S.KAŞKIR