Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle yürütülmekte olan “Ulusal Kanser Tarama Programı” kapsamında ‘Mobil Kanser Tarama Tırı’ Cedidiye Cami önünde hizmet vermeye başladı. Vatandaşların yoğun bir katılım sağladığı tırda, meme kanseri taraması için mamografi çekimi, serviks kanseri taraması için smear ve HPV DNA testi, Kolorektal kanseri taraması için gaitada gizli kan testi ücretsiz olarak yapılıyor.
Konuya ilişkin Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ,Balıkesir ve Düzce Valiliği’nin koordinasyonunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Mobil Sağlık Tarama Tırı’nın hizmete girdiğini söylerken yaklaşık 15 gün boyunca bu hizmetin süreceğini belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:
 
“Vatandaşımızı bilgilendirmek için stantlarımızı açtık. Birçok kanser türüyle ilgli tarama tetkik işlemlerini yapıyoruz. Diğer taramalarla ilgili bilgilendirmelerimizi broşür dağıtarak yapıyoruz. Yaklaşık 15 gün boyunca faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”

"Günlük 50 kişi bekliyoruz"


İlginin yoğun olduğunu ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:
“ Ekranın arka tarafında siz de görüyorsunuz. Vatandaşlarımız büyük ilgili ve teveccüh gösteriyorlar. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Günlük 50 kişinin altına düşmemek istiyoruz. İnşallah da bu sayıya ulaşırız.”

"Kalıcı Konutlar'da Sağlı Yaşam Merkezi açılıyor"
 
Vatandaşları sağlık tarama tırına beklediklerini söyleyen Yılmaz, kanserde erken tanının  önemine vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Tırımızı ziyaret etsinler, bilgi verelim. Kanserde erken tanı hem hekimler hem de kişiler için çok önemli. Bu tarama tetkik işlemleri ve tedavilerimizi daha önce açılışını yaptığımız Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde de yapıyoruz. Burada önemli olan farkındalığı oluşturmak ve bilinçlendirmek vatandaşımızı. Tırımız ayrıldıktan sonra da Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca Kalıcı Konutlar’da da hayata geçirmek istediğimiz bir Sağlıklı Yaşam Merkezi vardı. Orası da inşallah ilerleyen günlerde faaliyete geçmiş olacak.”
 
 Uygulamadan memnun olduğunu söyleyen vatandaş Fatma Acar, şöyle konuştu:
“Güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Hizmet ayağımıza geldi. Mutluyuz, bizler için güzel bir şey. Ben de tarama testlerine girdim.”
 
Eşinin 6 yıl önce mide kanseri nedeniyle vefat ettiğini söyleyen Hacer Yaman, şu ifadelerde bulundu:
“Sağlık ocağımız, seni bir taramaya tabi tutalım dedi. Buraya geldik biz de. Henüz bir teşhis konulmadı. Devletimizin bu imkanından memnunuz.”



HABER: M.KADAŞ