Hava sıcaklarının son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıktığı Düzce’de vatandaşların sağlık sorunları yaşamaması için İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Özyörük tarafından önemli uyarılar yapıldı.

Hava sıcaklıkları çeşitli rahatsızlıkları tetikliyor
Özyörük, sıcaklıklardaki artışla birlikte yaşanan sağlık sorunlarıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarının bireylerin vücudunda nasıl bir etki yaptığını şöyle ifade etti:

“Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor. Vücudumuzun bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı sırada kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebiliyor. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artıyor. Bununla birlikte sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin artarkenbesin kaynaklı zehirlenmelerle de sık karşılaşılıyor.”

Sağlıklı beslenmek çok önemli!
Özyörük yaz sıcaklığından en çok etkilenenlerin çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireyler olduğunu belirterek, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Hava sıcaklıklarının neden olduğu sağlık problemlerinin olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması için tavsiyelerde bulunan Özyörük, dört besin grubunda bulunan besinlerden 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınması gerekli olduğuna dikkat çekti.

Tavsiyelerde bulundu
Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğunu kaydeden Özyörük,“yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunması gerekiyor. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanılmalıdır.Yemekleri pişirirken ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanmalıdır.

Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemli olduğunu ifade eden Özyörük, “günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemelidir.Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımının önemli olduğunu, ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımının vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynuyor.Her gün en az 2 veya 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Artan besin zehirlenmelerine dikkat edin!
Yaz aylarında besin zehirlenmelerinin artığını belirten Özyörük çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörlerin besin zehirlenmelerinin zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açtığını aktardı.

Zehirlenmelere karşı dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Özyörük, “yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.Çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemesi gerekir.Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el hijyeni ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemlidir. İshali olan vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

Haber: Y. SEVER