Gelişigüzel kullanılan antibiyotiklere karşı Sağlık Bakanlığı önemli bir karar aldı. Artık hastanın doktoru antibiyotik yazmaya zorlama dönemi bitecek. Dünyada antibiyotik kullanımının yaygın olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye'de gereksiz ilaç yazılmasının önüne geçilecek. Bunun için aile, çocuk, KBB ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında kısa sürede tespit edecek bir test verilecek.

Açıklama Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan geldi. Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı'nda konuşan Bakan Akdağ, bakanlığının yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor"
Türkiye'de yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına değinen Akdağ, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasta, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz." dedi.

"Nezle ve grip antibiyotik kullanılmaz"
Antibiyotiklerin alerji de yapabileceğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Nezle ve grip başta olmak üzere başka hastalıklardan korunmak içinde antibiyotik kullanılmaz" diye konuştu.

Hızlı Beta Testi belirleyici olacak
Aile, çocuk, KBB ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verileceğini dile getiren Akdağ, "Beta, hızlı beta testi ile belirlenecek. Çünkü boğaz kültür testi uzun sürüyor, ancak hızlı beta testi ile hastada beta çıkarsa antibiyotik kullanılacak" ifadesini kullandı.

Akdağ ayrıca hekimlerin de bu konuda bilinçlendirileceğini aktardı.