Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaz aylarıyla birlikte gelen aşırı sıcakların yan etkilerine karşı nasıl korunulması gerektiğini ve güneş çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, güneş yanıkları ve halk adıyla isilik gibi durumlarda hangi yolların izlenmesi gerektiğini açıkladı.

Ölüm riski var

Aşırı sıcaklarda oluşan güneş veya sıcak çarpması gibi bir durumda kalıcı hasar ve ölüm gibi bir sonuçla karşılaşılmaması için ilk yardımın önemini vurgulayan Halk Sağlığı Müdürlüğü, böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınması, sıkı giysilerinin gevşetilmesi, soğuk su veya klima, vantilatör gibi soğutucularla soğutulmaya çalışılması gerektiğini bildirdi. Ayrıca kişinin bilinci kapalıysa, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Sıcak kramplarında mineralli içecekler için!

Düşük mineral seviyelerinin kaslarda oluşturduğu ve genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmlarla meydana gelen sıcak krampları gibi bir durumda ise, kişinin yaptığı aktivitenin durdurulması, meyve suyu ve mineralli içecekler içirilmesinin önemi vurgulanırken kramp meydana geldikten sonra hastanın birkaç saat fiziksel aktivitede bulunmaması gerektiğini açıklandı.

Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu sürmeyin

Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılması gerektiğinin önemine de dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürlüğü, bu gibi bir durumda ateş, su toplaması, ve şiddetli ağrı varsa veya hasta bir yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirirken güneş yanığı olan yerlerin soğuk su ile silinmesi, etkilenmiş bölgelere nemlendirici ve tıbbi losyon sürülmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Ayrıca güneşten etkilenen bölgelere yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddelerin kullanılmaması gerektiğinin de altı çizildi.

Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak gelişen isilikle karşılaşan kişinin ise kızarık bölgelerin kuru tutulması ve hastaya daha serin ve daha az nemli bir ortam sağlanması gerektiğini bildirdi.

Haber;S.KAŞKIR