Soğukların kapıya dayanması ile birlikte Düzce’de ‘kirli hava’ tedirginliği de başladı. Her kış özellikle sabah ve akşam saatlerinde vatandaşa adeta nefes aldırmayan hava kirliliğine son yıllarda Doğalgazı Yaygınlaştırma Projesi ile çözüm aransa da henüz istenilen sonuçlar elde edilemedi. Bu kış da halkın zehir solumaması için gereken önlemlerin arttırılması istenirken, haber ekibimiz sokağa çıktı ve Düzceliler’in bu önemli sorun hakkındaki görüş ve önerilerini aldı.   

“İnsanlar uygun kömür kullanılmıyor”
Kış aylarının gelmesiyle ve hava kirliliğinin artmasıyla bu durumdan nasıl etkilendiğini anlatan Mustafa Doğan adlı vatandaşımız şu ifadelerde bulundu: 

“Bu hava kirliliği sis ve duman dere yataklarından kaynaklanıyor. Bir de bu kalitesiz kömürlerden… Şuanda geçerli olan doğalgaz, kömür yakılacak diye bir kanun maddesi zaten yok. Herkes istediği yakıtı yakıyor zaten. Ama denetlenirse bir kalite konulursa bu duruma halk ona yönelirse biraz daha temiz havamız olur diye düşünüyorum. Bu konuda yapılan adımları yeterli bulmuyorum. Zaten 4-4’lük olma şansı yok. Ama 4’te 3’lük olur, 4’te 2’lik olur yalnız bunun üzerine gidilmesi gerekir.”





“Havayı kirleten sigara”
Bir diğer vatandaş Hacer Türken, hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden birine dikkat çekerek şöyle konuştu:

Hava kirliliğinin nedeni bence sigara, sigara içilmemesi gerekiyor. Zaten havayı kirleten sigara. Kömüre, sigaraya çok karşıyım ben. Bunun için para cezası verildi ama kimse uygulamadı.”
“Bir şeyler yapılmalı”

Cenkay Tuncel ise hava kirliliğinin arttığına dikkat çektiğini belirttiği konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

Kış yaklaştıkça soba kullanımı arttığı için kömür dumanından dolayı daha fazla kötüleşiyor. Doğalgaz kullanımının arttırılması lazım, araçların şehir içine girmesinin engellenmesi lazım. Bu şekilde bir şeyler yapılmalı. Bir çaba gösteriliyor ama bana göre yeterli değil.”

“Kirlilikten başka yüzde 80 de nem var”
Süleyman Ertuğral başka bir konuya dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Hava kirli. Ama kirlilikten başka yüzde 80 de nem var. Zaman geliyor, nefes aldırmıyor bana. Bu hava kirliliğinin önüne geçmemiz için kömür yakmamamız lazım. Yoğunlukta kömür yakılıyor zaten. Bu hava kirliliğini kömür arttırıyor. Ama baktığımda eskisinden biraz daha iyi yapılıyor çalışmalar.”



“Hava alabileceğimiz yer yok”
Son olarak Aytekin Özveren ise şu ifadelere yer verdi: 

“Hava kirliliği her zaman var. Düzce’nin kuruluşu baştan yanlış. Kuzey-güney doğrultusunda rüzgar almıyor. Caddeler kapatılmış, hava alabileceğimiz yer yok. Denizden gelen rüzgar kapalı ve ne yapılırsa yapılsın çözülmez. Doğalgaz da bir çözüm değil. Bu böyle devam eder. Her taraf doğalgaz da olsa, araç egzoz gazları yerdeki kirlilik yine insanları etkiler. Araç yoğunluğundan dolayı egzoz gazları çok fazla ve bu zararlı gazları rüzgar dağıtamıyor. Kuzeyden gelecek rüzgar o da esmeyince olmuyor. Benim oturduğum yerde halen kömür odun yakılıyor. Ben lisedeyken boğazım yanardı, burnum yanardı kirlilikten ama umarım düzelir.”

Haber: B. SUNMAN