Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, düzenlediği Konferanslar Serisinin 30.’sunda “Düzce’de Dünden Bugüne Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı” konusunu ele aldı.

“Hava akımı düşük”
Programın ilk sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Peri Meram Arbak, Düzce’deki hava kirliliğini ve önlenmesi için yapılması gerekenleri katılımcılarla paylaştı. Yapılan incelemelerde Düzce’nin etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı hava akımının düşük düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Arbak, Düzce’de hava kirliliğini önlemenin yolunun öncelikle havayı kirletmemekten geçtiğini vurguladı. Şehir yapılaşmasında bilinçli hareket edilmesi gerektiğini de belirten Prof. Dr. Peri Meram Arbak, yerleşim yerlerinde inşaatların rüzgar koridorları oluşturacak şekilde projelendirilmesinin yapılmasını söyleyerek, egzoz gazları ile ısıda kullanılan kömür atıklarının da havayı aşırı derecede kirlettiğini ifade etti.

Ölüm risklerini de arttırıyor
“Düzce İlinde Hava Kirliliği ve Solunum Hastalıkları” başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Ege Güleç Balbay, hava kirliliğinin; solunum fonksiyonlarını kötüleştirerek şikayetleri, acil başvurularını arttırdığı gibi ölüm risklerini de arttırdığını belirtti. Akciğer kanserinin nedenleri arasında hava kirliliğinin de olduğunu belirten Doç. Dr. Balbay; astım, akut bronşit, pnömoni, akut farenjit, akut nazofarenjit ve alerjik rinit ile poliklinik başvurularının hava kirliliğiyle ilişkili olduğunu vurguladı.

En fazla çocukları etkiliyor
Programın son sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Pınar Yıldız Gülhan ise hava kirliliğinin çocuklar üzerindeki etkilerine değindi. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişim içerisinde olduğundan çevresel etmenlerin kalıcı etki yapma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gülhan, hava kirliliğinden en fazla çocukların etkilendiğinin altını çizdi. Isınma amaçlı olarak daha temiz yakıt kullanımının çocuklarda akut alt ve üst solunum yolları enfeksiyonlarını önemli oranda azalttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pınar Yıldız Gülhan, çocukluk çağı enfeksiyonlarını engellemenin, erişkin yaşta gelişebilecek kronik akciğer hastalıklarından koruyacağını ifade etti.

Haber: C. ÜSTÜNER