Son günlerde Düzce’de de baş gösteren ‘Orta Kulak’ iltihabı vakaların artmasıyla uzmanların uyarıları da gelmeye başladı. Bu sorunun en çok yenidoğan, okul öncesi ve okul çağındaki çocukları etkilediğini belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, yetişkinlerde çocuklara göre daha az görülse bile, önemsenmediğinde ciddi kulak ağrısı ve işitme kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor.


 
Orta kulak hastalığının; kulakta tıkanıklık, işitme azlığı, zarda deformasyon gibi sonuçlara yol açtığını belirten Doç. Dr. Ali Titiz, hastalığın kronik bir hal almasıyla birlikte işitme kaybının kalıcı hal alabileceğine dikkat çekerek, “Orta kulak enfeksiyonu çok sık görülen, hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir durumdur. Ama daha çok çocuklarda rastlarız.  Özellikle yeni doğan, okul öncesi ve okul çağında daha çok görülür. Çünkü çocuklarda burun, sinüs ve orta kulağın anatomik olarak birbirine çok yakın olması enfeksiyon etkeninin daha çabuk komşu bölgelere bulaşmasına yol açar. Öyle ki yüz çocuktan 80’inden fazlası 3 yaşına gelene dek en az bir kere bu hastalığa yakalanır. Büyüme ile birlikte organların birbirine olan uzaklığının artması, bağışıklığın güçlenmesi gibi nedenlerle orta kulak iltihabının görülme oranı da düşer” dedi.
 
OKUL DÖNEMİNE DİKKAT!

Orta kulak iltihabı riskini arttıran en önemli etkenlerin başında kreş, okul gibi toplu ve kapalı mekanların geldiğini ifade eden Titiz, şöyle konuştu;

“Kapalı ortamlar, enfeksiyon etkenlerinin kolayca bulaşabilmesi nedeniyle bir risk oluşturuyor. Aynı zamanda kalabalık ailelerde de enfeksiyonun birbirine bulaştırma riski artıyor. Orta kulak iltihabı; sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında daha çok görülüyor. Zira bu mevsimlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış oluyor. Dolayısıyla bir kısmı da orta kulak iltihabına yol açıyor.
Orta kulak enfeksiyonun risk faktörlerinde sigara ön plana çıkıyo
r. Anne-babaların, çocuğun yanında içmediklerini belirtseler de solunum yollarında taşıdıkları sigaradan etkilenmiş hava miktarı bile çocuklarda pasif içicilik oluşturabiliyor ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme riskini 2 kat arttırıyor. Aynı zamanda yeterince anne sütü almayan çocuklarda ve bağışıklığı düşük kişilerde orta kulak enfeksiyonunun gelişme oranı artıyor.”

İLK BELİRTİ; GECE BAŞLAYAN KULAK AĞRISI

Doç.Dr. Titiz, hastalıkta, iltihabın etkisiyle önce kulak zarında kızarıklık ve kalınlaşma ile ağrının ön plana çıktığını ifade ederek, “Ardından kimi zaman kulakta tıkanıklık, işitme azlığı ve çınlama ile kendini belli ediyor. Ağrı özellikle baş hareketi ile artıyor, orta kulakta gece yatış pozisyonuna bağlı olarak biriken sıvının kulak zarına baskı yapması nedeni ile uyku, ağrı ile bölünebiliyor. İlerleyen durumlarda ise kulak zarında delinme ile akıntı oluşabiliyor” dedi.
 
Titiz, erken tedavinin önemine de değinerek tedavisi geciktirilmiş veya tedavi başlanmamış hastalarda tam işitme kaybı, yüz felci veya menenjit gibi hayatı tehdit edici ve geri dönüşümsüz hasarlara yol açabildiğine dikkati çekti.
 
KORUYUCU ÖNERİLER

Titiz, açıklamalarının sonunda çocukları orta kulak iltihabından koruyacak önerilerini şu şekilde sıraladı;

“Bağışıklığını güçlendirecek olan düzenli ve dengeli beslenme ile uyku düzenine kadar birçok konuya dikkat edin. Kalabalık ve kapalı ortamlarda bulundurmayın. Bulunduğu ortamın temiz havası olmasına dikkat edin. Özellikle sigaralı ortamlardan kaçının. İlk altı ay mutlaka emzirin. Ancak emzirme pozisyonuna dikkat edin. Zira, bebeklerde östaki borusu yatay ve az gelişmiş olduğundan yatarak meme ya da biberonla beslenmesi, orta kulağa direkt olarak burun sekresyonlarının kaçmasına ve böylece orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

Nezle, grip ya da üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, yatarken bebeğinize yalancı emzik vermeyin. Zira yutkunma sırasında östaki borusu açılır ve çocuğun burnundaki ya da genzindeki iltihap, orta kulağa yayılabilir. Bu nedenle yalancı memeyi uyurken vermemek de yarar var. Burnunda akıntı ve iltihaplıyken bu iltihabın orta kulağa yayılmaması için çocuğun çok kuvvetli sümkürmesini engelleyin. Çocuğunuz hastalandığında mutlaka bir uzmana götürün.”