17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen ve Düzce'de 270 cana mal olan Marmara Depremi'nin üzerinden 15 yıl geçti. Bu uzun sürede depremin vurduğu diğer iller İzmit, Adapazarı ve Yalova hızla toparlanma sürecine girerken Düzce, 12 Kasım'da ikinci bir yıkımla karşı karşıya kaldı. 7.4 şiddetindeki Marmara Depremi ve 3 ay sonra gelen 2. büyük doğal afet karşısında Düzce'de binlerce bina ayakta kalamadı. Şehri adeta yerle bir eden depremler sonrası Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmasına göre; Düzce merkez, ilçe ve beldelerde orta derecede hasar gören bina sayısı toplam 5 bin 506 olarak kayıtlara geçti. Konut bazında bakıldığında ise 10 bin 968 konuta ve 2 bin 573 işyerine orta hasar raporu verildi.

15 yılda 939'a düşebildi

Aradan geçen 15 yılda ise hasarlı bina sayısındaki azalma her yıl için ortalama 300 bina ile sınırlı kaldı. Depremden sonra 5 bin 506 olan orta hasarlı bina sayısı bugün Merkezde 399, Akçakoca'da 28, Cumayeri'nde 12, Çilimli'de 11, Gölyaka'da 27, Gümüşova'da 28, Kaynaşlı'da 22, Beyköy'de 5, Boğaziçi'nde 5 ve köylerde 402 olmak üzere toplam 939 olarak kayıtlardaki yerini aldı. Köylerden sonra en fazla hasarlı binanın il merkezinde bulunduğu Düzce'de sadece Yığılca ilçesinde hasarlı bina bulunmuyor.

Bugünlere kadar geldiler

Depremlerde hasar gören binaların kimisi boşaltıldı kimisi ise kullanılmaya devam ediyor. Bu yapılar arasında kamusal hizmet veren binalar da bulunuyor. Adeta canlı bomba gibi duran bu yapıların bugünlere kadar ulaşması tepkileri de beraberinde getiriyor. Yıkılması gereken ancak mahkeme süreci beklendiğinden şehrin göbeğinde öylece duran hasarlı binalar büyük bir tehlike oluşturuyor. En işlek caddelerde bulunan ve her an çökmesi muhtemel olan bu yapıların bir felaket yaşanmadan kurtulunması için bekleyiş 15 yıldır sürüyor.

Sanki bir daha yaşanmayacakmış gibi...

Öte yandan Düzce'de derin yaralar açan depremlerin yarattığı enkaz, her yıldönümde hafızalarda tazelenirken yıkıntılardan yeniden doğan şehirde gerekli tedbirlerin istenilen ölçüde alınıp alınmadığı sorgulanmaya devam ediliyor. Özellikle hasarlı bina sayısının fazlalığı endişeleri katmerliyor. Olası afetlere karşı ülkeyi, eski ve hasarlı binalardan kurtarmak adına uygulamaya konulan Kentsel Dönüşüm Projesi de Düzce'de beklenen rağbeti hala görmüyor. İki büyük depremin vurduğu ve şuan yıkılmayı bekleyen yaklaşık bine yakın binayı içerisinde barındıran Düzce'de aktif deprem kuşağında bulunduğu gözardı edilerek sanki bir daha deprem yaşanmayacakmış gibi hayat devam ediyor...

 

 

Haber: C. Üstüner