Düzce Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde “KOAH ve Hava Kirliliği” konulu hastalara yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.

Hasta ve hasta yakınların bilgilendirildi
Akademik ve idari personeller ile hasta ve hasta yakınlarının katıldığı toplantıda Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak, “Hava Kirliliği KOAH’a Neden Olur mu, Hastalığınızı Etkiler mi?” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Peri Meram Arbak, Düzce’nin yıllardır boğuştuğu hava kirliliğinin normal hava içine fazla miktarda gaz, sıvı veya katı parçacıkların karışmasıyla meydana geldiğini dile getirerek, hava kirliliğinin insanlara zarar verdiği kadar, hayvanlara ve bitkilere de zarar verdiğine ve gelişmelerini engellediğine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı ile internet ortamından  günlük hava kalitesinin izlenebildiği bilgisini paylaşan Prof. Dr. Arbak; Düzce’de özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında hava kalitesinin hassas ve sağlıksız duruma geçtiği için KOAH ve astım hastalarının daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Hava kirliliğinin sigara kullanımı kadar zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Arbak, hastalara; hava kirliliğini izlemeyi öğrenmeleri, kirli havalarda dış ortamdaki aktivitelerini kısıtlamaları, dış ortamda koşu gibi zorlayıcı bir spor yerine yürüyüş gibi daha sakin aktiviteler yapmaları, iç ortamı temizleyen filtreler kullanmaları, ev içinde sigara içmemeleri, mum ve şömine kullanımını azaltmaları tavsiyesinde bulundu.

KOAH nedir?
Programın diğer konuşmacısı olan Doç. Dr. Ege Güleç Balbay ise Türk toplumunda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olmasına karşın, 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurarak doğru tanı alabildiğini vurguladı.

“Düzce’de doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılmalı”
Programa katılan Düzce Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ise göğüs hastalıklarının oluşmasındaki en büyük kaynağın sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğuna dikkat çekti. Düzce’de doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması ve bireylerin sigara kullanım alışkanlığını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Balbay, etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“KOAH ve Hava Kirliliği” başlıklı toplantı, katılımcıların hastalıkla ilgili deneyimlerini paylaşması ve  merak edilen soruların yanıtlamasının ardından sona erdi.

Haber: C.ÜSTÜNER