Düzce Türk Sağlık–Sen üyeleri, bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında 1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşmelerde maaşlarıyla ilgili önemli bir iyileştirme yapılmasını ve geçmiş dönemlere ait kayıpların telafi edilmesini beklediklerini ifade etti.

Türk Sağlık – Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş tarafından yapılan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“ Son olarak geçtiğimiz aylarda yurt genelinde toplanan binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı’na teslim ederek döner sermayelere acil çözüm istemiştik.
Döner sermayeden 100-150 TL alanlara artık hiçbir ödeme yapılmamaktadır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum hale getirilmiştir. Hastanelerde hastayla ilgilenip 24 saat hizmet veren arkadaşlarımıza 1 TL bile döner sermaye verilmemesini anlamak mümkün değildir. Bu nasıl bir hak dağıtımı, hakça paylaşımdır.
Döner sermaye ödemelerinde yaşanan bu kayıplar, sağlık çalışanlarının ekonomilerini bozmuş, ücretlerini eritmiştir.”



‘Kayıplarımızın telafi edilmesini bekliyoruz’

Bu sene yapılacak toplu sözleşmelerden iyileştirme beklediklerini belirten Şube Başkanı Ekrem Çavuş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşmelerden de maaşlarımızla ilgili önemli bir iyileştirme yapılmasını ve geçmiş dönemlere ait kayıplarımızın telafi edilmesini bekliyoruz.
Türkiye Kamu Sen olarak 2020 Ocak ayından itibaren taban aylığa seyyanen net 600 TL telafi ödemesi, buna ek olarak 2020 için yüzde 10+10, 2021 için yüzde 8+8 ve her yıl için yüzde 3 refah payı ödemesi şeklindeki mali taleplerimiz Genel başkanımız tarafından açılanmıştır.
Geçtiğimiz dönem imzalanan toplu sözleşme gereği 2018 yılı için memurlara %4+3,5 zam yapılmıştı. Enflasyon farkı da eklendiğinde memurlara geçen yıl toplam %14,8 zam yapıldı ama enflasyon %20,3 oldu. Dolayısıyla resmi enflasyona göre bile 2018 yılında memur maaşları %5,5 eridi. Sonradan ödenen enflasyon farkı ise erimeyi durdurmak yerine geçici bir çözüm olmaktadır.”


“Adil bir gelir dağılımı istiyoruz”

Türk Sağlık –Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş  gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi gerektiği vurgusunu yaptığı konuşmaya şu sözlerle son verdi:
 
“2013 yılında 1049 dolar olan ortalama memur maaşı 710 dolara düştü; memur maaşı aylık 339 dolar eridi. 2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 9,7’ye geriledi. Sadece 2018 yılında 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları tam bin 32 lira artarken memur maaşındaki artış enflasyon farkı da dahil aylık ortalama 441 lirada kaldı. Yani harcalamalar bin 32 lira gelir ise 441 lira arttı; aile bütçesi 2018’de aylık 591 lira açık verdi. Maaşlar %17,3 erdi. Durum böyle iken, sermaye sahiplerine sürekli vergi indirimleri, aflar, teşvikler getiriliyor ama bütün yük adaletsiz vergiler yoluyla bizlerin üstüne yıkılıyor. İşte bu yüzden ülkemizin kaynaklarını adilce paylaşalım diyoruz, adil bir gelir dağılımı istiyoruz.”

HABER: H.DURNA
GÖRÜNTÜ: C.A.KUŞ