Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Fen Edebiyat Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başaran Dülger ile Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri katılım gösterdi.

Programın açılışında kısa bir konuşma yapan DÜBİYOM Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Dünya Çevre Günü sebebiyle düzenledikleri "Çevre Sorunlarına Bilimsel Yaklaşımlar" konulu panele katılımları için herkese teşekkür ederek konuşmasını yapmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç'i kürsüye davet etti.

“Düzce Üniversitesi'nin çevreye sahip çıkması bana güven veriyor”
Geçmişte Düzce'de ağır metal fabrikalarının kurulmak istendiği zor bir sürecin yaşandığını belirten Prof. Dr. İlhan Genç, teknolojinin hem iyi hem de kötü sonuçları olduğunu ifade ederek gelecek kaygılarının yaşandığı günümüzde Düzce Üniversitesi'nin çevreye sahip çıkmasının kendisine güven verdiğini ifade etti. Herkesin çevre gününü kutlayan Prof. Dr. Genç, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“Her 13 dakikada bir canlı türünün yok oluyor”
Panelin bir diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Güngör'ün sunum konusu ise "Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Sıcak İklim Tahılları Üzerine Etkisi"ydi. Dünyayı tehdit eden faktörlerin neler olduğunu belirten Güngör, bu faktörlerin sonucunda günümüzde her 13 dakikada bir canlı türünün yok olduğunun altını çizdi. CO2 ve metan gazları arttığı için çölleşmenin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu da söyleyen Hüseyin Güngör, çeltik ve mısır tarımından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

“En büyük nedeninin insanoğlunun hatalı kaynak kullanımı”
Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Aktaş ise "Kirlenmiş Ortamların Biyoremediasyon İle Islahı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çevre kirliliğinin %50'sinin, son 35 yılda meydana geldiğini belirten Aktaş, çevre kirliliğinin en büyük nedeninin insanoğlunun hatalı kaynak kullanımı olduğuna dikkat çekti. Biyoremediasyonun kullanım tercihlerinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Aktaş, evrensel bir problem halini alan toprak kirliliği için en iyi çözümün kirliliği ortadan kaldırmak olduğunu söyledikten sonra sunumuna son verdi.

Gerçekleştirilen sunumların ardından katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan panelistlere, Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından yaptıkları başarılı çalışmalar ve sunumları için teşekkür belgeleri takdim edildi.

Haber: Ö.YILMAZ