Düzce Üniversitesi Hastanesi açık kalp ameliyatlarına bir yenisini daha ekledi. Bypass ameliyatlarını başarı ile gerçekleştiren DÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Bölümü bu kez, Ankara’da özel bir hastanede açık kalp ameliyatı geçiren bir hastanın, taburcu edilmesi sonrasında, aniden gelişen bir komplikasyon sonucu duran kalbini yeniden çalıştırdı.

58 yaşındaki Makbule Kayıkçı, bir süre önce, kalp kapağı rahatsızlığı nedeniyle Ankara’da özel bir hastanede açık kalp ameliyatına alındı. Kalp kapağı ameliyatının ardından hasta taburcu edilerek Düzce’deki evine gönderildi. Ameliyat sonrası tedavi ve bakım sürecine giren Makbule Kayıkçı aniden rahatsızlanınca yakınları tarafından acil olarak Düzce Üniversitesi Hastanesine getirildi. Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Osman Kayapınar ve Dr. Adnan Kaya ve ekibi tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından, kalp etrafında pıhtılaşma ve aşırı kan göllenmesi olduğu tespit edildi. Aşırı kan yüklenmesi sonucu kalbi duran hasta, Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Okay Güven Karaca tarafından ameliyata alındı. 

İkinci kez kalp ameliyatına alındı

İkinci kez, aynı bölgeden açık kalp ameliyatı geçiren hasta başarılı bir operasyon sonucu hayata döndürüldü. Düzce’de ilk kez, acil olarak böyle bir ameliyatı yaptıklarını belirten Doç. Dr. Okay Güven Karaca operasyona ilişkin şu bilgileri verdi: “Başka bir hastanede açık kalp ameliyatı geçiren bir hastayı yeniden açarak, ikinci bir kalp ameliyatına girdik. Kalp kapağı operasyonlarının ameliyat sonrası tedavileri çok hassas ve önemlidir. Bu hastamızın ameliyat sonrası kalp etrafında aşırı kan göllenmesi oluşmuştu. Kapak yetmezliğinde kanın kalp içerisinde göllenmesi nedeniyle kalp üzerinde yüklenme oluşur. Pıhtılar kalbin farklı bölgelerine taşınabilir ve süreç içinde kalp yetmezliğine sebep olabilir. Biz bu pıhtıları temizledik ve kalp içerisinde oluşan deliğe yama yaptık.”



“Zamanında müdahale etmek çok önemli”

Her türlü ameliyatlarda, özellikle açık kalp ameliyatlarında operasyon sonrası tedavi ve bakımın çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Okay Güven Karaca, hastaya zamanında müdahale ettiklerini belirterek, “Özellikle risk grubunda bulunan hastalara yerinde ve zamanında müdahale etmek önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası tedavi ve bakım da ameliyat kadar hassas bir süreçtir.” dedi.

“1.5 ayda 40 Bypass operasyonu yaptık”

Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nde, Bypass ile diğer açık kalp ve damar ameliyatlarını başarı ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Karaca bu konu hakkında da şu bilgileri verdi: “İyi bir ekibimiz var. Hastane olarak tıbbi teknolojik donanıma sahibiz. 7’si son 1.5 ayda olmak üzere toplamda 40 Bypass operasyonu yaptık. Açık ve kapalı yöntemle damar operasyonlarını yapıyoruz. Ameliyata girerken (Beni bırakma yavrum) diyen hastalarımızı hiç bırakmadık… Bizim bütün mesaimiz, çabamız, becerimiz, gönlümüz Onlarla. Hayata birlikte tutunuyoruz.”

“Düzce’de hastalar artık bize güveniyor”

Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay da, hastanenin hem teşhiste, tedavide hem de cerrahi operasyonlarda başarı grafiğinin yükseldiğini belirterek  “Uzun yıllar hastalarımız, ameliyat ve tedavileri için Düzce dışındaki illeri tercih ediyorlardı. Hastanemizde tüm cerrahi işlemler, açık kalp ameliyatları başarı ile yapılıyor. Bir yıl içerisinde Kardiyoloji Bölümü tarafından yaklaşık 2 bin 500 anjiyo yapıldı. Kalp Damar Cerrahisi tarafından da 150 damar açma anjiyosu yapıldı. 2018 yılı mart ayında içerisinde yeni acil servis, endoskopi, hemodiyaliz, ayaktan kemoterapi, palyatif bakım ve radyoloji üniteleri ile uyku laboratuvarının bulunduğu ek bina hizmete alındı. Tüm ünitelerimizde ekip ve tıbbi donanımları arttırdık. Yeni üniteleri devreye alırken var olanları geliştirdik. Hastalık için en önemli unsur ‘güvendir’. Düzce’de hastalar artık bize güveniyor. Bu düşüncenin ve algının daha da yaygınlaşmasını arzuluyoruz. Ne hastalar ne de yakınları, Düzce dışında çare aramamaları hedefimizdir. Sonuç olarak hasta sağlığı, hasta yakınlarının refakat durumu Düzce’de daha kolay ve rahattır. Tüm bu çalışmalarımızda Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın teşvik ve desteğini aldık.” şeklinde konuştu.

“Amacımız sağlık hizmetlerinde önde gelen tıp fakültelerinden biri olmak”



Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversitenin Düzce’nin eğitim, sosyal, ekonomik alanda olduğu kadar sağlık alanında da önemli bir katkı ve değer oluşturduğunu belirtti. Düzce Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, çağdaş normlarda geliştiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, her yıl yatırımları arttırdıklarını işaret ederek, “Tıp fakültesi ve hastanemiz için çağın gereklilikleri ve koşullarına göre proje geliştiriyoruz. Nitelikli bir tıp eğitimi için; kaliteli öğrenci, iyi bir fiziki alt yapı ve olağanüstü sıcak, etkin öğrenci-öğretim üyesi iletişimi amaçlanmaktadır. Hizmetin niteliği yönünden bölgenin sağlık alanına yönelik beklentileri de cevaplamaya çalışılmaktadır. Hastane, morfoloji binası ve merkezi dersliklerde yürütülen hizmetlerde modern laboratuvarlar, projeksiyonlu-mikrofonlu amfilerde modern cihazlarla uygulamalı ve teorik eğitim-öğretim uygulanmaktadır. Amacımız, ulusal ve uluslararası düzeyde tıp eğitiminin yanı sıra sağlık hizmetlerinde ve bilimsel araştırmalarda önde gelen tıp fakültelerinden biri olmaktır. Hastanemizde randevu sistemi, hasta karşılama ve geri bildirim alanları gibi birçok konuda yenilikçi çalışmayı hayata geçirdik.’ diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER


Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8