Düzce Üniversitesi çevreci projeler üretmeye devam ediyor. Son olarak Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Budakçı ile Kompozit Malzeme Teknolojileri Anabilim Dalında Doktora Öğrencisi ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi  Süleyman Şenol, ahşap modifikasyonunda henüz çok yeni ve çevreci bir yöntem olan Termo-Vibro-Mekanik yoğunlaştırma yöntemini geliştirdi.

Yaklaşık 3 yıllık bir AR-GE sonrası kendi tasarımları olan “Termo-Vibro-Mekanik yoğunlaştırma presi” isminde bir makine ürettiklerini belirten iki bilim insanı, TÜBİTAK'ın desteklediği bu yenilikçi projede diğer yoğunlaştırma yöntemlerden farklı olarak “sıcaklık, vibrasyon ve basınç” kombinasyonu kullanıldığını ifade etti. Düşük dirençli ağaç malzemelerinin özelliklerini iyileştirerek ekonomik değerlerini yükseltmek ve kullanım alanlarını genişletmek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Budakçı ve Öğr. Gör. Şenol, bu yöntem ile yaptıkları bir dizi deneme sonrası, ahşap malzemelerin renk, parlaklık, sertlik, yüzey düzgünlüğü ile mekanik özelliklerinde yüzde 15 ile yüzde 1400 oranında iyileşme sağlandığını tespit ettiklerini söyledi.

Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) “Kalibrasyon Sertifikası” da aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Budakçı, geliştirdikleri Termo-Vibro-Mekanik yoğunlaştırma yönteminin hem sektörel anlamda, hem de tüketici için tamamen çevreci, ekonomik ve sağlığı tehdit edecek hiçbir kimyasal barındırmadığını vurguladı. Bu yöntemle elde ettikleri Termo-Vibro-Mekanik ağaç malzemenin ise doğal, yüksek performanslı ve ekonomik değeri yüksek olanlarla eş değer özelliklere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Budakçı, ürettikleri makinenin çevreci olmasının yanında ekonomik açıdan da katma değeri yüksek ürünler üreteceğini dile getirdi.

Haber: Ö.YILMAZ