Dünyada ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşılık yetkililer tedbirleri üst seviyeye çıkarırken insanlar da kendi tedbirlerini alıyor. Eczacı Burak Çopur koronavirüs hakkında doğru bilinen yanlışları Öncü Haber mikrofonuna aktardı. Maske satışlarındaki artışı karaborsacılara bağlayan Çopur, üreticilerin bu durumdan faydalanarak fiyatlarda artış yaptığını ifade etti.

“Piyasada çok doğru bilinen yanlışlar var”

Koronavirüse karşılık alınan tedbirlerde doğru bilinen yanlışları Öncü Haber mikrofonuna anlatan Eczacı Burak Çopur şunları belirtti: “Maskenin yanı sıra el dezenfeksiyonu çok önemli. Gıda takviyesi olarak özel bir takviyemiz yok ama tabi ki insanlar normal beslenmesine dikkat etmeliler. Gıda takviyeleri kullanılabilir ama çok elzem değildir. Piyasada çok doğru bilinen yanlışlar var. Örneğin c vitamini takviyesinin kestane fişeği dumanın korona virüsüne karşı insanları koruyabileceği gibi keza bunların içinde çok zararlı olabilecek durumlarda söz konusu. Antibiyotik kullanmak c vitamini takviyesi yapmak gibi birçok yanlışlar var. Korona virüsünden şu an sadece koruma tedbirlerini almamız bizim için yeterlidir. Bunun dışında belirtilerini gördüğümüz anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız yapacağımız en doğru harekettir. Piyasada ve internette duyduğumuz yanlışlarla kendimizi  korumaya veya tedavi etmeye çalışmamız en büyük yanlıştır.

“Tamamen karaborsaya döndü”

Maske satışınlar da yaşanan artışı karaborsaya bağlayan Çopur şunları aktardı: “Maske satışlarında artış değil bir patlama var. Tamamen karaborsaya döndü. Bunun sebebi aslında şu insanların bir anda  maskeyi satın alıp stoklamalarından kaynaklanıyor ama kullanan yok. Bunun dışında üreticiler bu durumdan faydalanarak korkunç yükseliş yaptılar. Benim eczacı olarak tavsiyelerim eğer kendimizi hasta hissediyorsak virüs bulaştırma riskini görüyorsak hastalığı yaymamak adına diğer insanlara bulaşmasını engellemek adına maske kullanımı çok önemli.”