Modern tıpta tedavisi henüz bulunamayan hastalıklarda halkın geleneksel tedavi yöntemlerine ilgisinin büyük olduğu biliniyor.



Geleneksel tedavi yöntemi olarak geçmişten bugüne kullanılan ve uygulama alanı Sağlık Bakanlığı’nın geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları projesi kapsamında genişleyen hacamat, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde başarılı hekimler eliyle uygulanıyor.



Hacamat ile ilgili olarak bilgiler aldığımız Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, özellikle cilt hastalıkları ile romatizmal hastalıklarda yüz güldüren ciddi sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Kaya, birimde hizmet verilen alanların her geçen gün arttığını ve şu anda larva tedavisinden ozon tedavisine, hacamattan hipnoz tedavisine 10 ayrı branşta hizmet verdiklerini ifade etti.

Geleneksel Tıp Ünitesi’nde yapılan çalışmalar

Modern tıp ile alternatif yöntemlerini bir arada kullandıklarını ve gerekli durumlarda hastalarını modern tıbba yönlendirdiklerini kaydeden Kaya, Geleneksel Tıp Ünitesi’nde yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı:
‘Merkezimiz aktif olarak 2018 yılının ortalarında faaliyete geçti. İlk başta akupunktur, hacemat ve sülük tedavisiyle başlamıştık. Geçen zaman içinde bu alanları arttırdık ve şu an 10 branşta hizmet vermeye hazır hale geldik. Şu anda bunlara fitoterapi (bitkilerle tedavi),apiterapi (arı ve arı ürünleriyle tedavi), mezoterapi (kozmetik tedavi), ozon tedavisi, hipnoz tedavisi, müzik tedavisi ve larva tedavisinde hizmet vermeye başladık.’
2014 yılında çıkarılan yönetmelikle geleneksel tıp tekniklerinin kullanılmasının yasal hale geldiğini belirten Kaya, ‘Hacamatın çok eskilere dayanan bir tarihi var.’ dedi.



Uzman doktorlar eliyle yapılmalı              
                   

Hacamatın yönetmelik sayesinde uzman doktorlar kontrolünde yapıldığına işaret eden ve uygulamada hijyenin önemine dikkat çeken Kaya, hacamat gibi alternatif tıp yöntemlerinin hastane ortamında yapılması gerektiğinin önemini vurguladı. Doç. Dr. Kaya, uygulamadan 6 saat sonra banyo yapılabildiğini ve 1 saat sonra da bantların çıkarıldığını söyledi.



1 gün hayvansal gıda ve protein yasak

Hacamat uygulamasından sonra hastaya bir gün süreyle hayvansal gıda ve protein almaması uyarısı yapıldığını aktaran Kaya, hacamat uygulamasıyla suda çözünmeyen ve dolayısıyla böbreklerle atılmayan toksinlerin vücuttan atılımının hızlandırıldığını ifade etti.

Sudan eriyen toksinlerin vücuttan atılımının böbrekler yoluyla mümkün olduğunu ancak yağda çözünen maddelerin atılımının mümkün olmadığını ve cilt altında biriktiğini belirtti.



‘Ne sıklıkta kaç seans hacamat yapılmalıdır?’

Sekiz yaşından itibaren hacamat yapılabildiğini ancak 18 yaş altında özel durumlarda ve ancak hem ailenin hem de çocuğun rızası ile hacamat yapılabildiğini ifade eden Kaya, ‘Ne sıklıkta kaç seans hacamat yapılmalıdır?’ sorusuna ise “Kış aylarında 2-3 defa ayda 1, yeni başlayanlar için ise yaz sonu 3-4 ay ayda 1 defa olarak programlıyoruz.” dedi.

“Kesiler düzgün olmazsa iz kalabilir”

Hacamat uygulamasını bizzat Öncü TV haber ekibi yanında uygulayan Doç. Dr. Kaya, hacamat için atılan küçük kesilerin düzgün olmaması halinde iz kalabileceğini bu yüzden ehil ve uzman kişiler tarafından yapılmasının önemli olduğunu belirtti.



Yürüme güçlüğüne hacamatla çare aradı

Hacamat tedavisi için Yığılca’dan geleneksel tıp polikliniğine gelen hastalardan 66 yaşındaki Meliha Göktürk, bel fıtığı nedeniyle daha önce fizik tedavi gördüğünü ve ciddi yürüme güçlüğü çektiğini ve doktorların önerisi ile 3 seans hacamat yaptırdığını belirtti.

“Hacamat da tedavi, sigorta karşılasın”

Öte yandan merkeze tedavi olmak için gelen vatandaşlar seansı 100 TL olan hacamat tedavisinin de sigorta kapsamına alınması talebinde bulundu.

Haber: S.AYAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ