Yaklaşık bir buçuk yıl önce Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye başlanan Onkoloji bölümünde görev yapmakta olan Onkololi Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, Öncü Haber mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu. Erken tanının önemine vurgu yaptığı konuşmasına tedavi sürecinin oldukça fazla yorucu olduğunu ve bu süreçte hastaların psikolojik destek de almaları gerektiğini söyledi.



Vaka sayısının gittikçe arttığı ve bunun yanında tedavi yöntemlerinin çoğaldığı kanser hastalığı için Düzce’de önceden Onkoloji bölümünün bulunmaması nedeniyle hastaların tedavi için İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi şehirlere gittiğini vurgulayan Onkololi Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, hastaların artık Düzce’de de tedavi olabildiklerini belirtti.
 
“Onkolojik hastalıklar artıyor”
 
Yaklaşık 1 buçuk yıldır Düzce’de onkoloji hastalarına tedavi uygulandığını söyleyen Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, şu ifadelerde bulundu:
“Onkoloji hastalığı çağımızın hastalığı ve gittikçe artıyor. Çevresel faktörler, genetik faktörlerle. Düzce genelinde de onkoloji hastalığı sık ve en çok gördüğümüz rahatsızlık ise akciğer tümörleri ile meme kanseri.”


 
“Erken tanı için tarama programlarımız var”
 
Kanserde erken tanının önemine değinen Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, bu hususta önerdikleri tarama programlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Kanser hastalığı artık tedavisi olan hastalıklar grubunda. Özellikle erken tanı konduğunda hastalarımızın ömürlerinin sonuna kadar yaşamalarına yardımcı oluyoruz. Erken tanı için başvurulmasını önerdiğimiz tarama programlarımız var. Kadınlarımızın meme kontrollerini kendilerinin ve takipte oldukları doktorlarını yaptırmalarını istiyoruz. Kadınlarımız için çok önemli olan serviks “rahim ağzı kanseri” taramaları onların hayatlarını uzatan tedavilerini kolaylaştıran yaklaşım. Yine erken aşılamayla homopopilon virüse karşı aşılar yapılarak serviks kanserini azaltmakta. Erkekler için üroloji kontrolleri önemli prostat kanserini önlemek adına önemli. Kalın bağırsak tümörleri için 50 yaş üstü erkek ve kadın hastaların rutin kontrollerinin kondoskobi ile yapılmasının uygun olduğu görüşündeyiz.”


 
“Geçmişte hastalar büyükşehirlere sevk ediliyordur”
Düzce’de onkoloji bölümünün çok fazla aktif olmadığı dönemlerde hastaların, çevredeki büyükşehirlere sevk edildiğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Düzce’de de çok diğer illerde olduğu gibi ama burası aktif bir şekilde işlemezken hastalar İstanbul, İzmit, Ankara gibi şehirlere sevk ediliyordu. Burada hastalarımıza kemoterapi, iminoterapi uygulayabiliyoruz. Hastalar artık burada tedavilerini alabiliyor.”
 
“Kanser eskisi kadar korkutucu bir hastalık değil”
 
Kanserin eskisi kadar korkutucu bir hastalık olmadığına vurgu yapan Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, şu tavsiyelerde bulundu:
“Kanser hastalığı eskisi kadar korkutucu bir hastalık değil. Yakınlara ve hastalara şöyle seslenebiliriz. Hasta olmadan önce muhakkak kontrollerini yaptırmalılar. Taramaları yapılsın erken tanı konulsun bu hastalıkla baş başa kaldıklarında tedavi gördüklerinde birçok tümör için geçerli oluyor.”


 
“Psikolojik destek alınmalı”
 
Tedavi sürecinde hasta ve hasta yakınlarına morallerini yüksek tutmaları konusunda psikolojik destek almaları önerisinde bulunan Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, şunları söyledi:
“Bu hastalık kötü olarak bilinen bir hastalık olduğu için hasta ve hasta yakınları üzülüyor. Tedavi süreci başlıyor. Ondan sonra hastaneye gidip gelmeler. Tedavinin yan etkileri ile birlikte bunlar yorucu bir süreç oluyor. Bu süreçte hasta ve hasta yakınlarının psikolojik destek alımlarını öneriyoruz.”


 
“İşlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız”
 
Düzcelilere seslenen Onkoloji Uzmanı Yasemin Bakkal Temi, muhakkak spor yapmaları tavsiyesinde bulunurken, şöyle konuştu:
“Düzce halkına ve tüm halkımıza mesajım var. Çok fazla paketli gıda tüketiyoruz. Spor muhakkak hayatımızda olmalı ama işlenmiş gıdalardan uzak durarak, obeziteden uzak durarak, hareket ederek, sigarayı hayatımıza sokmayarak daha sağlıklı bir hayat diliyorum.”

HABER: M.KADAŞ
GÖRÜNTÜ: T.AKARSU