1997’den 2017’ye kadar 20 yıl ceviz fidanlığı olan ve 1 milyonun üstünde fidan yetiştirdiğini, bilgilerini paylaşmak amacıyla stand kurduğunu aktaran ceviz uzmanı Selami Bayrak, 2014 yılından bu yana iklim şartları nedeniyle Düzce ovasında hastalıkların ve zararlıların ortaya çıktığını kaydetti. Bu zararlılarla ilaçlama dışında da mücadele etmenin mümkün olduğunu Bayrak, dip kazan tekniğini şöyle anlattı;

Düzce’de ceviz ağaçlarında görülen hastalıklar hakkında konuşan Bayrak stospora hastalığı için şunları söyledi;

“Düzce de en yaygın hastalık stospora. Bu bir çeşit kanser. Bunun birinci nedeni Düzce Ovası’nın rutubetli olması, ama bunu çözümü var. Budanma zamanı farklıdır. Rastgele budanma yapılmamalı. Temmuz’da, Ağustos’ta budanmalıdır.”

Dip kazan sistemi hayata geçirilip rutubet sorunu da ortadan kaldırıldığında verimin 3-5 kat artacağını vurgulayan Bayrak, görülen bir diğer hastalık olan Kara Leke kanseri hakkında şu bilgileri aktardı;

“Düzce’de bir diğer yaygın olan hastalık ise Kara Leke Kanseri. Onun dışında son zamanlarda bakteri yanıklığı var o da çok tehlikelidir. Hepsinden tehlikeli olan ise motrisle bu ceviz ağaçlarında cevizler dururken hasat yapacağım diye beklerken birdenbire kararıp yaprakları aşağı doğru sarkıyor, meyvelerin de kimi ağaçta kalıyor kimi düşüyor. Bunun da çözümü var. Entegral mücadele bu kitabımızda ayrıntılı şekilde anlatılıyor.”

Bayrak, taze sürgünlere gelen ve 2-3 senedir görülen yaprak piresi tehlikesine karşı üreticileri uyaran Bayrak, yaprak biti veya piresinin en büyük düşmanının uğur böceği olduğunu söyledi. Yaprak piresinin tamamen bitirilmesi durumunda bu defa uğur böceklerinin açlıktan öleceğini belirtti.

Haber: S. AYAN