Uzmanlar güneş çarpması riskine karşı vatandaşları uyarıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi güneş çarpması tehlikesini gündeme taşıdı. Uzun süre sıcağa maruz kalındığında aşırı terleme ile vücudun su ve tuz kaybına uğradığını belirten uzmanlar, özellikle güneş ışınlarının en dik ve etkili olduğu 10 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları temkinli olmaya çağırıyor.

 
Uzun süre güneş altında kalan kişilerin beynin alt kısmında bulunan vücut ısısı düzenleme merkezinde hasara yol açtığına dikkat çekilen uyarılarda vücut ısısının çok hızlı bir şekilde  40 -41 dereceye kadar çıkabileceği vurgulanarak beyin hücrelerinde yaşanacak tahribata dikkat çekiliyor.

Yaz aylarında güneşlenmek amacıyla güneşte uzun süre kalan 40-60 yaş grubunda riskin daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, güneş çarpmasının belirtilerini ise şu şekilde sıralıyor; Deride kızarıklık, kuruluk ve gerginlik, baş ağrısı, felç, bulantı, kusma, yüksek ateş, nabız sayısında artış, tansiyon oynamaları, terlemenin olmaması.

Peki güneş çarpması belirtileri görüldüğünde nasıl bir ilk yardım yapılmalı? Hasta serin bir yere taşınmalı, buz torbası ile kişinin başına, koltuk altlarına kompres uygulanmalı varsa ılık soğuk arası duşa sokulmalı. Kişinin bilinci yerinde ise soğuk su, tuzlu ayran ve meyve suları içirilmeli, kişi kusmaya başlarsa, mutlaka başı yana çevrilmeli, bütün bunlara rağmen kişi hala güneş çarpmasının olumsuz etkilerini yaşıyorsa, özellikle kusması devam ediyorsa, bilinç bozukluğu ve felç varsa hiç vakit kaybetmeden tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılmalı.

Haber: S. AYAN