Şikayetler bitmiyor!

Düzce Özel Çağsu Hastanesi şikayetlerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Daha önce Bolu'daki hastane ile Düzce'deki hastane kıyaslandığında bazı muayene ücretlerinin Düzce'de çok pahalı olmasıyla tepkinin odağına yerleşen Düzce Çağsu, şimdi de vatandaşı iki kez muayeneye girmeye mecbur bırakmasıyla gündem oldu.

Sağlık raporu için başvurdu

Ehliyetini yenilemek için sağlık raporu alması gereken Ahmet Sümer isimli vatandaş başvurduğu Özel Çağsu Hastanesi'nde hayatının şokunu yaşadı. Rapor için göz testine girmesi zorunlu olan Sümer, devlet hastanesinde yakın tarihli sıra olmaması gerekçesiyle Çağsu Hastanesi'nden randevu aldı. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ülker Erkan'dan muayene sırası alan Sümer, başına gelenleri şöyle anlattı:



'Uzağı iyi göremez' denildi, gözlük numarası verilmedi

"55 TL olan muayene parasını verip sıram gelince içeriye girdim, muayeneye alındım. Yakın ve uzak harf okutması sırasında küçük yazıları okuyamadım. Doktor bunun üzerine "Uzağı çok iyi göremiyorsunuz, uzak gözlüğü kullanmanız gerekir." dedi ve sağlık belgesini doldurup mühürledi. Ancak dışarıya çıkıp verdiği kağıda baktığımda şu numarayı kullanması gerekir şeklinde bir ibare olmadığını gördüm. Dedim ki sekreterine 'Hanımefendi ben gözlük alacağım ama kaç numara alacağım, burada bir şey yazmıyor. O da dediki 'Siz sağlıktan yararlanmak için yani sosyal sigortadan yararlanmanız için tekrar sıra alıp tekrar muayene olmanız gerekiyor. Kendisine sağlıktan yararlanmak istemediğimi, parayı verip gözlüğümü alacağımı ilettim. 'Tamam, yapıyorum işleminizi' diyerek içeriye girdi. Daha sonra beni içeriye çağırdılar. Doktor hanım bana "Biz senin kontrolünü sağlık belgesi için yaptık, şayet gözlük için istiyorsan tekrar sıra alman gerekiyor." dedi ve kaçarcasına yanımdan uzaklaştı." 

Özel Çağsu Hastanesi'nin rapor için ayrı tedavi için ayrı muayene istemesini eleştiren Sümer, karşılaştığı bu muameleye hem tepkili hem de öfkeliydi.



"Her şey para değil!"

Sümer, "Ben paramı verdim, ehliyet için orada muayenemi oldum. Doktor hanım bana uzak gözlüğüne ihtiyacım olduğunu söyledi. Ancak hangi numara olduğunu yazmadı ve benim tekrar muayene olmamı istedi. Sağlık raporunda da 'Gözlükle kullanılır' yazdı. Bu ne demek oluyor; ilk muayene ile hem devletten ben benden bir para aldılar, ikinci muayene ile devletten bir daha para alacaklar. Her şey para değil! İnsanlık adına örneğin dersin ki '1 numaralık gözlük kullanacaksın.' Uzak gözlüğü kullanacağımı söyleyip kaç numara olacağını söylememekle hem devlet hem de vatandaş zarara uğratılıyor. Anlaşmalarında 'Biz muayene ederiz, gözlük numarasını söylemeyiz' bir ibare mi var? Bunu kim yaptıysa yazıklar olsun! Böyle bir anlaşma olmaz. Bunu izleyen, dinleyen yetkililerin gerekli önlemleri alacağına inanıyorum." dedi



İl Sağlık Müdürü: Cezası var

Ahmet Sümer'in şikayeti ile ilgili bilgi aldığımız Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 'Uzağı iyi göremez' teşhisi koyan göz doktorunun gözlük numarası yazması gerektiğini vurguladı. Bir hastaya teşhis konulduğunda tedavisine ilişkin de bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Prosedürde yok" denilerek bir daha hastayı çağırmanın doğru olmadığını belirtti.
Bu tür yanlış tutumların bir yaptırımı olduğuna işaret eden Yılmaz, ilk olarak uyarı cezası verildiğini ikincisinde maaştan kesinti yapıldığını ve kademe kademe cezaların arttığını vurguladı.

Çağsu Yönetimi: Prosedür böyle

Öte yandan konu hakkında görüştüğümüz Düzce Çağsu Hastanesi Yönetimi ise heyet raporlarında tespit muayenesi ile tedavi muayenesinin farklı olduğunu kaydederek, bu tür durumlarda vatandaşların iki kere muayene olması gerektiğini savunarak, detaylı açıklamayı İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapacaklarını aktardı.



Cezalara 'fon hamlesi'

Ayrıca bazı özel hastanelerin gelmesi muhtemel cezalara karşı fon oluşturduğu iddia edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu yanlışlık ya da eksiklik tespit edilerek para cezası verilmesi halinde, 'Ceza fonu'na aktarılan paralarla ödeme yapıldığı ileri sürüldü.


Haber: S.ÜNSAL
Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ