Havaların giderek soğumasına bağlı olarak Düzce’de bacalar tütmeye başladı, uyarılar da gecikmedi. Her kış soba ve şofbenlerin yanlış kullanımı, bilgisizlik ve ihmal yüzünden yüzlerce kişi sızan karbon monoksit gazından zehirlenirken, istenmeyen olayların önüne geçmek için Düzce Valiliği bir kez daha detaylı bir bilgilendirme yaptı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Zehirlenmeler özellikle kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geliyor. Meydana gelen zehirlenmelere kısa süre içerisinde müdahale edilmezse, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor.
Yetkililer kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmesi gerektiğini ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması yönünde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğünü söyleyen yetkililer, eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmaması, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında, zehirlenme durumundan şüphelenildiğinde kendi hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde ortamı havalandırıp, kişiyi ortamdan uzaklaştırarak derhal 112 acil sağlık ekiplerinden  yardım istenmelidir.”