LASTİK TEMİNİNİ SON GÜNE BIRAKMAYIN

Vatandaşların araçlarına takacakları kış lastikleriyle yalnızca sürüş güvenliği sağlamakla kalmayıp kendi can güvenliklerini de arttıracaklarını anlatan Palandöken, 'Sürücülerimiz lastiklerini son güne bırakmadan şimdiden tedbirlerini almalı. 2012 yılında kış lastiği kullanımı konusunda yönetmelik yayınlandı. Yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunlu. Ticari araç takmalı özel araç takmasa da olur gibi bir imaj trafik güvenliği açısından çok tehlikeli durumlar yaratır. Çünkü karda buzda tüm araçlar kayacağı için özel üretilmiş kar lastiği kullanmak, yasal mecburiyetin yanında can ve mal güvenliğimiz içinde önemlidir.' diye konuştu.

7 DERECE SICAKLIKTA YOL TUTUŞ

Kış lastiklerinin özel karışımları sayesinde 7 derecenin altı sıcaklıklarda yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruduğunu, ıslak zeminde ise yol tutuşunu artırdığını anlatan Palandöken, 'Yaz lastikleri soğuk havalarda sertleşerek yol tutma özelliğini kaybetmektedir. Şuan yaşanan hava şartları nedeniyle bazı bölgelerimizde kış lastikleri takılmalıdır. En önemlisi geçen yıl yaşanan kar lastiği sıkıntısının yeniden yaşanmaması için şimdiden tüm sürücülerimiz ve araç sahipleri lastik temininde bulunmalı ve tedbirlerini almalıdır.' dedi.

ARACIN 4 LASTİĞİ DE KIŞ LASTİĞİ OLMALI

Bazı sürücülerin daha ekonomik olacağı düşüncesiyle araçtaki lastiklerin sadece ikisini kış lastiğiyle değiştirdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Bu çok yanlış bir uygulama. Dört lastiğin farklı olduğu durumlarda aracın ön ve arka lastikleri arasındaki sürüş özellikleri farklılaşmaktadır. Ani fren yapma, viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolü zorlaşır. Onun için araçtaki 4 lastiğin tamamı kış lastiği olmalı.' diye konuştu.

Haber: S. KAŞKIR