Düzce Üniversitesi,   Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu işbirliğiyle gerçekleştirilen programın ilk konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi,  Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Eker oldu.

Herkese büyük görev düşüyor

Eker, bağımlılığı, beyin hastalığı şeklinde tanımlayarak bağımlılık sonucunda beynin karar alma ve davranışları kontrol etme bölümünün hasar gördüğünü söyledi. Sentetik bir uyuşturucu çeşidi olan bonzaiye kolay ulaşılabildiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Eker, diğer uyuşturucu madde kalıntılarının tarama testlerinde çıktığını ancak bonzainin bu testlerde görünmediğine dikkat çekti. Bonzainin kişide yıldırım çarpmış hissi uyandırdığını ve ani ölümlere yol açabildiğini ifade eden Eker, bağımlılıkla mücadelede Yeşilay, Emniyet Müdürlükleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine vurgu yaparak, bu konuda ailelere, eğitmenlere, devlete ve topluma büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

10 kişiden birinde kişilik bozukluğu var

Program, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu'nun  "Bağımlılık ve Kişilik Tipleri" konulu sunumuyla devam etti. Kişilik bozukluğu tiplerinden bahseden Prof. Dr. Ataoğlu, dünyada her 5 ya da 10 kişiden birinde kişilik bozukluklarının görüldüğünü belirterek, bu insanların madde kullanımı ve suç işleme eğilimlerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Kişilik bozukluğu olan bireylerin haz peşinde koşan, değişken ve çabuk bıkan karakter özellikleri taşıdığını söyleyen Ataoğlu, kişilik bozukluğu tiplerine göre kullanılan uyuşturucu maddelerin farklılık gösterdiğini ifade etti.

Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalık

Programın son konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi,  Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Özçetin, "Sigara ve Alkol Bağımlılığı" konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Bağımlılığı hem beyni hem de davranışları etkileyen ve tedavi edilebilir bir hastalık şeklinde nitelendiren Prof. Dr. Özçetin, sigara kullanmayı artıran başlıca etkenleri; ulaşılma kolaylığı, fiyatı, evde sigara içenlerin bulunması, yaşam olayları ve stres olarak sıraladı. Alkol bağımlılığının adli sorunlar, sağlık sorunları, sosyal ve mesleki sorunlar gibi birçok olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Adnan Özçetin, psikiyatrik hastalığı olan kişilerde sigara ve alkol bağımlılığı oranlarının daha yüksek olduğunu söyledi.

Yeşilay Haftası etkinliği, Prof. Dr. Adnan Özçetin, Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Eker'e teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

HABER;S.KAŞKIR