Son yıllarda hızla artan petrol fiyatları, araç sahiplerini motorine göre daha ucuz olan 10 numara yağ kullanımına yöneltti. Ancak Ölümlü kazalara ve çevre kirliliğine sebebiyet vermesi nedeniyle Çevre ve Enerji bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 10 numara yağ satışını önleme konusunda bazı önlemler almasına neden oldu.

Bu kapsamda Çevre, Enerji ve Maliye bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri, konuyu Ankara'da masaya yatırdı.

Buna göre EPDK, "Madeni Yağların Ambalajlanması ve Piyasaya Sunumu Tebliği" kapsamında madeni yağların ruhsatlı yerlerde satılıp satılmadığını kontrol edecek. Ruhsatsız ve tebliğle belirlenen kriterlere aykırı ambalajlarda madeni yağ satışlarına izin verilmeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise araçlara emisyon (karbondioksit salınımı) denetimi yapacak. Denetimlerde emisyon sınırlarına uymayan araçlara Çevre Kanunu kapsamında bin 400 liraya kadar para cezası kesilecek. Bakanlık ve EPDK kaynakları, denetimlerin artırılmasıyla sorunun önemli oranda çözüleceği görüşünde. Yetkililere göre cezaların yüksekliği önemli bir caydırıcı unsur olacak.