Düzce İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri 2011 yılı içerisinde “Karayollarını Ağaçlandırma “ kapsamında sürdürdüğü çalışmalar sonucu, Bolu il sınırından Sakarya İl sınırına kadar olan bölgede yol kenarları olmak kaydıyla 14 bin dönüm araziyi ağaçlandırdı.

Düzce İl Çevre ve Orman Müdürü Oğuz Bayazıt, yaptığı açıklamada, “20 çeşit ağaç fidesi Bolu İl sınırı ile Sakarya il sınırı hudutlarına kadar TEM Otoyolu üzerinde 52 km uzunluğundaki alana Ağaç fideleri dikildi. Ancak bazı vatandaşların bizim diktiğimiz fideleri sökerek kendi bahçelerine diktiğine rastlandı. Vatandaşlarımız böyle yapacaklarına bize müracaat edip bizden fide alabilirler'' dedi.

Bayazıt,''Bir fidanın maddi değerinden çok daha fazla para ve emek dikim ve bakım aşamasında harcanmaktadır. Fidan ihtiyacı olan herkes bizden talep etmesi halinde bedava verebiliriz. Yeter ki bir çok masraf ve çaba sarf edilerek dikilen fidanlarımızı sökmesinler'' diye konuştu.

Bayazıt bu konuda karayollarının daha yardımcı olmasını, ağaç dikim çalışmaları yapan ekiplere kolaylık göstermesini istedi.

Bilindiği üzere; Karayolları güzergâhlarını ağaçlandırarak güzelleştirmek, dinlendirici ve farklı manzara güzelliği içerisinde seyahat imkanı ile araç egzoslarının sebep olduğu karbon emisyonu ve gürültünün olumsuz etkilerini azaltarak, güvenli bir seyahat imkanı sağlamak amacıyla; Başbakanlığın 2008-2012 yılarını kapsayan “Ağaçlandırma Seferberliği” konulu 2007/28 Nolu Genelgesi kapsamında, Cumhurbaşkanının himayesinde karayolu güzergahlarını ağaçlandırmak için Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği 2009/02 Sayılı “Karayolları Ağaçlandırma Genelgesi” ile Çevre ve Orman Bakanlığı 2009 yılını karayollarında ağaçlandırma yılı ilan etmişti.

Haber; H. İŞCAN